Idući tjedan u Općinskom sudu

Počinje suđenje Goranu Salihoviću

Državni sud još u siječnju donio odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristranog i pravičnog suđenja.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2019. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Općinskom sudu u Sarajevu za idući tjedan zakazan je početak suđenja Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužitelju, optuženom za zloupotrebu službenog položaja dok je rukovodio Tužiteljstvom BiH, piše Avaz.ba.

Sudac pojedinac

Ovu informaciju potvrdio je sarajevskim novinama jučer Rifat Konjić, Salihovićev odvjetnik. Suđenje je zakazano za 22. svibanj u 10 sati, a Konjić je rekao da mu je poznato samo da se Salihović ne bi trebao izjašnjavati o krivnji.

''Dobili smo poziv. Vidjet ćemo što će biti. Mi smatramo da ne može suditi sudac pojedinac u ovom procesu'', rekao je kratko Konjić.

Državni sud još u siječnju donio odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristranog i pravičnog suđenja.

Na ovu odluku Suda BiH žalili su se i Tužiteljstvo BiH i Salihovićeva obrana, ali su žalbe odbijene. Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužitelja, bio predsjednik Općinskog suda u Sarajevu skoro deset godina.

On se po optužnici Tužiteljstva BiH, koju je sada preuzelo Tužiteljstvo KS, tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM troškova reprezentacije. Prema optužnici, on je proračunska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u ''kafanama'', na iće i piće.

Prima plaću

Zanimljivo je da je optužnica protiv Salihovića podignuta još krajem studenog prošle godine, a da je krivinju negirao 25. siječnja ove. Također, istraga protiv Salihovića trajala je pune dvije godine, a suspendiran je još 2016.

No, iako je suspendiran, on redovno i dalje prima punu plaću.

Mora vratiti novac

Tužiteljstvo BiH po potvrđivanju optužnice zatražilo je od Salihovića oduzimanje protupravne koristi u iznosu od 80.103 KM, ali je on tada kazao da ne razumije koju je korist ostvario.

To znači da glavni tužitelj državi mora vratiti navedeni iznos, jer je oštetio proračun BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close