Bregu

''Početi sa smanjivanjem cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana''

''Uz kontinuiranu podršku Vijeća za regionalnu suradnju naša je regija bezuvjetno realizirala politiku ukidanja besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu u potpunosti zasnovanu na politici EU.''
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok programi regionalne uaradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno smo svjedoci da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija Zapadnog Balkana'', rekla je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu na samitu Europske unije i Zapadnog Balkana na kome su se danas na Brdu kod Kranja okupili lideri EU i regije.

''Postojeći oblik suradnje koji pokušavamo omogućiti zavisi od snažne perspektive. Europska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svijetu, je upravo ona koja, dogoročno gledano, može proces suradnje učiniti korisnim za sve'' dodala je Bregu.

Sudionici samita Europske unije i Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Slovenija kao predsjedateljica Europskom unijom, potvrdili su Deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja plan kojim će se stvoriti uvjeti i postaviti jasni ciljevi za smanjivanje cijena rominga između Europske unije i Zapadnog Balkana.

''Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Europskom komisijom, mi smo u Vijeću za regionalnu suradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cijena rominga koji će nas u razdoblju od pet godina približiti domaćim cijenama. Koristi započinjanja ovog procesa su očigledne. Sada je na svima nama ovdje prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno'',  rekla je Bregu.

''Uz kontinuiranu podršku Vijeća za regionalnu suradnju naša je regija bezuvjetno realizirala politiku ukidanja besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu u potpunosti zasnovanu na politici EU. Ako ćemo s vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postupno uvođenje europskih politika onda je krajnje vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između Europske unije i Zapadnog Balkana. Nijedna tržišna logika, a posebno u vrijeme kada i sama Evropska unija produžava svoj uspješan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 posto iz 2020. godine. Stabilan put smanjivanja cijena rominga je rješenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike. Ovaj program kojim se smanjuju cijene i otklanjaju prepreke treba nadahnuti i potaći i druge zajedničke programe Europske unije i Zapadnog Balkana'',  zaključila je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju koja se također osvrnula i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između Europske unije i Zapadnog Balkana za mlade sa Zapadnog Balkana.

Prosječna maloprodajna cijena prijeenosa podataka i korištenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cijene unutar regioje, dok je cijena odlaznih poziva bila 5,6 a cijena tekstualne poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izvještaj o romingu između Zapadnog Balkana i Europske unije koji je danas objavilo Vijeće za regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close