Mešić

Počeo disciplinski postupak protiv 'zviždača' UIO-a zbog istupa u medijima

Mešić je od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) službeno dobio status “zviždača”.
Vijesti / Flash | 01. 10. 2020. u 15:04 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banja Luci je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija zbog istupa u medijima vodi protiv Emira Mešića, koji ima status ''zviždača'' zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave. Ovo je drugi disciplinski postupak protiv Mešića. Prvi je započeo početkom kolovoza.

Dok se prvim disciplinskim postupkom, kako su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije potvrdili iz Uprave, preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, drugim postupkom Uprava tereti Mešića za nanošenje štete ugledu institucije istupom u medijima.

''Ovo je danas bio disciplinski postupak koji se odnosi direktno na moju prijavu nepravilnosti koju sam dostavio Tužiteljstvu. Mene se kao ‘zviždača’, koji ima posebna prava Zakonom o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju, tereti da sam iznosio neistine o radu menadžmenta Uprave'', kazao je Mešić nakon održane rasprave za BIRN BiH.

Oba postupka pokrenuta su nakon što je Mešić prijavio Državnom tužiteljstvu nepravilnosti u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Mešić je upozoravao na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

On je od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) službeno dobio status “zviždača”.

Mešić navodi da ga Uprava tereti za navodno davanje neistinitih informacija javnosti i iznošenje neprimjerenih komentara. Za BIRN BiH kaže i da očekuje pozitivan ishod u oba disciplinska postupka.

''Nema tu nikakvog narušavanja ugleda UIO-a, zato što je ta prijava bila u javnom interesu i u pitanju su javni prihodi. Ukazano je na nepravilnosti, dostavljeni su materijalni dokazi Tužiteljstvu'', kaže Mešić.

BIRN BiH je ranije pisao da Tužiteljstvo BiH nije duže od godinu dana saslušalo Mešića nakon što je ovoj instituciji dostavio prijavu o nepravilnostima u radu Uprave za indirektno oporezivanje.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da je više od polovine od ukupno 330 milijuna maraka, novca prikupljenog za parkiranje na carinskim terminalima u BiH tijekom posljednjeg desetljeća, završilo je na računima tridesetak privatnih firmi.

Mešićev pravni zastupnik u ovom postupku Edin S. Hodžić navodi da je apsurdno to što se uopće došlo do ovakve situacije u kojoj se kažnjava onaj tko ukazuje na nepravilnosti i korupciju.

''Smatram da pokretanje disciplinskog postupka protiv osobe koja ima status uzbunjivača ne samo da je suprotno Zakonu o zaštiti uzbunjivača nego i šalje jednu sasvim drugu poruku osobama koje se odluče prijaviti nepravilnosti. Na te nezakonitosti je danas upravo i ukazano na raspravi koja je odložena zbog prikupljanja dodatne dokumentacije'', kaže Hodžić za BIRN BiH.

On napominje i da je ovo svakako prvostupanjski postupak, a da će njegov klijent, ukoliko za tim bude bilo potrebe, na kraju tražiti sudsku zaštitu.

Rasprava u centrali UIO-a u Banja Luci je, kao i prethodni put, bila zatvorena za javnost. U ovoj instituciji, ponovo, odbacuju da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužiteljstvu, dobijanjem statusa “zviždača” i istupima u medijima.

''Protiv državnog službenika u Upravi za indirektno oporezivanje Mešić Emira pokrenut je disciplinski postupak dana 27. srpnja 2020. godine, uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO (…) – iznošenje neistinitih navoda o radu Uprave u javnost, iznošenje neistinitih navoda o menadžmentu Uprave i radnim kolegama, iznošenje neprimjerenih javnih komentara, a naročito komentara i negativnog mišljenja o politici institucija Bosne i Hercegovine i Uprave i osobnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao službeni komentari'', naveli su u odgovoru za BIRN BiH iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Rasprava po disciplinskom postupku bit će u Banja Luci nastavljena 8. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close