Meso

Počelo suđenje: Lijanović se obratio sudu i otkrio tko mu je smjestio

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatram da su sva događanja u vezi s ovim, ali i drugim predmetima koji se protiv mene vode, a o kojima je govorila moja obrana, posljedica mog ulaska u vlast na razini FBiH 2011. godine'', rekao je Jerko Ivanković Lijanović Sudu BiH pred kojim mu se sudi za porezne utaje u predmetu ''Meso''.

Lijanović je Sudu rekao kako se ne osjeća krivim.

''U vezi s optužbama koje mi se u ovom predmetu stavljaju na teret, želim naglasiti da nisam počinio ništa od ovoga što mi Tužiteljstvo stavlja na teret, a niti u mom radu u proteklih više od dvadeset pet godina ima bilo kakvog obilježja krivičnog djela'', rekao je Lijanović i dodao kako je njegovim ulaskom u vlasti ''zaustavljena tada najavljivana namjera daljnje disolucije zemlje''.

Pritisak politike

''Na mene se često pokušavao izvršiti pritisak i prijećeno mi je uhićenjem ako neću politički djelovati u skladu s potrebama moje političke konkurencije ali ja nisam osoba na koju se može izvršiti pritisak da radi nešto što je suprotno mojim uvjerenjima'', rekao je Lijanović.

''Zaista je vrhunac svega bila i provedba prijetnji kada je direktor SIPA-e, koji je kažnjen zatvorskom kaznom što nije htio poslati svoju specijalnu jedinicu da zaštiti paljenje predsjedništva BiH ali je specijalce poslao s pratnjom desetina kamera i medija na obiteljsku kuću moga oca i majke sa kojima ja živim i koji imaju preko 80 godina jer je izgleda bila njihova procjena da bi oni mogli pružiti oružani otpor i sve to je radio dva dana prije početka izborne kampanje za izbore 2014. godine i uhitili su mene koji sam trebao u tih trideset dana kada mi je bilo jedino dozvoljeno temeljem izbornog zakona BiH prezentirati javnosti i stanovnicima u BiH šta sam radio u proteklih 15 godina mog političkog djelovanja, dva mandata u PSBiH i posebno zadnje četiri godine u Vladi FBiH'', rekao je Sudu Lijanović.

Istaknuo je kako je ''sve datumski precizno posloženo''.

Kršenje prava

''Tako je pritvor produžen dva dana prije glasanja kako bi se birači podsjetili da sam ja kao kandidat na izborima u pritvoru i da za mene nema smisla glasati, ja sam jedini kršio izbornu šutnju jer su svi mediji objavili produženje pritvora dan prije glasanja kada traje izborna šutnja a da bi iduće sedmice nakon glasanja prebrojavanja glasova Sud uvažio žalbu i ukinuo mjere pritvora što je kasnije ustanovio i Ustavni sud, da su mi povrijeđena osnovna ljudska prava utvrđena Europskim konvencijama o ljudskim pravima'', rekao je Lijanović i dodao kako su od tada do danas protekle dvije godine.

''Mi smo tek na početku ovog suđenja, time mi se nastavljaju kršiti osnovna ljudska prava'', rekao je Lijanović.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je i siječnju optužnicu protiv ukupno 11 fizičkih i pet pravnih osoba, među kojima je i Jerko Ivanković-Lijanović. Iz Suda je priopćeno kako je u slučaju "Meso'' obuhvaćena jedna od najopsežnijih optužnica za utaje poreza u postdaytonskoj BiH.

Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović te ostali, njih 11 s područja Širokog Brijega, Gruda i Mostara, optuženi su za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država oštećena za više od 13,5 milijuna KM.

Osim braće Ivanković-Lijanović, optuženi su i Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Miroslav Čolak, Stipo Ivanković te tvrtke Lijanovići, Farmer, Famrko i Optimum iz Širokog Brijega te Mi-MO iz Mostara.

40 svjedoka i 1.000 materijalnih dokaza

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih i pravnih osoba počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, potvrđeno je iz Suda BiH.

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane", stoji u optužnici.

Jerko Ivanković-Lijanović optužen je za počinjenje kaznenog djela "organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom pranje novca".

Tužiteljstvo BiH je objavilo kako će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Kopirati
Drag cursor here to close