Ramiz Mićivoda

Iznajmljivanje zemlje u blizini kasarne: Počelo još jedno suđenje pukovniku Oružanih snaga

U optužnici je navedeno da je Mićivoda tražio sastanak van prostorija OS-a s jednim od korisnika zemljišta i tražio novac za tu namjenu, te je dobio 300 konvertibilnih maraka (KM).
Vijesti / Flash | 07. 01. 2020. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Ramizu Mićivodi, pukovniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, počelo je čitanjem optužnice te uvodnim riječima Tužiteljstva i Obrane.

Optužnica tereti Ramiza Mićivodu da je tijekom rujna 2018., kao pomoćnik načelnika stožera za civilno-vojnu suradnju, od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne “Rajlovac”, zahtijevao novac kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OS-a BiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

U optužnici je navedeno da je Mićivoda tražio sastanak van prostorija OS-a s jednim od korisnika zemljišta i tražio novac za tu namjenu, te je dobio 300 konvertibilnih maraka (KM). Kako je pročitano u sudnici, korisniku zemljišta u kasnijim kontaktima optuženi je rekao da je stav kasarne da treba dati 1.000 KM, te je preuzeo 150 eura, koje iznose je svjesno zadržao za sebe.

Tužiteljica Diana Kajmaković je rekla da je, po prijavi, Tužiteljstvo pristupilo provjerama navoda građana i Ministarstva obrane, nakon čega se došlo do sadržaja optužnice.

“Postavlja se pitanje značaja iznosa pribavljenog novca. Smatram da je izuzetno značajno kazneno djelo s obzirom na položaj i funkciju koju je optuženi obavljao, te da od ovoga počinje borba protiv korupcije”, navela je tužiteljica.

Branitelj Mirsad Sipović ukazao je da optužnica ima toliko nelogičnosti i da su Oružane snage pri Ministarstvu obrane montirale ovaj slučaj jer njegov branjenik nije ni zloupotrijebio, ni prekorčio službeni položaj.

“Moj branjenik je samo izvršavao ono što je tražio njegov pretpostavljeni – da komunicira s civilima”, kazao je branitelj i dodao kako je uvjeren da će dokazati Mićivodinu nevinost.

Mićivoda je u svom izlaganju rekao kako misli da je određena grupa starješina bila ljubomorna na njegovo napredovanje u profesionalnoj službi, potom da je nezakonito korištena vojna imovina i da je to njegov pretpostavljeni odlučio prekinuti.

“Radio sam samo radnju obavještavanja, prenosio naređenje pretpostavljenog komandanta. Nisam uradio ništa što nije u skladu sa zakonom”, izjavio je optuženi i naveo da bi snosio odgovornost da nije izvršio naređenje pretpostavljenog.

Protiv Mićivode je u drugom predmetu u tijeku postupak po optužnici koja njega i još četiri osobe tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene u razdoblju od 1992. do 1994. na području Goražda i Višegrada.

Saslušanje prvog svjedoka Optužbe na suđenju Mićivodi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja je planirano za 21. siječanj.

Kopirati
Drag cursor here to close