Turci izlažu dokaze

Počeli pregovori Turaka i Amerikanaca oko izručenja Gulena

Vijesti / Flash | 23. 08. 2016. u 11:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četveročlano izaslanstvo, troje iz američkog Ministarstva pravosuđa i jedan zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, jutros je u Ankari počela pregovore sa službenicima Direkcije za međunarodno pravo i vanjske odnose pri turskom Ministarstvu pravosuđa, javlja Anadolija.

Tijekom dvodnevnih pregovora pregovarači iz turskog ministarstva će američkom izaslanstvu predati dokaze da je pokušaj državnog udara u Turskoj 15. srpnja izveden u organizaciji Fethullaha Gulena koji već 17 godina živi kao azilant u SAD.

Inače, Turska je od SAD ranije zatražila hitno Gulenovo uhićenje i izručenje, a turski tužitelji tvrde da je čelnik terorističke organizacije FETO, te za njega traže dvije doživotne zatvorske kazne i 1.900 godina zatvora.

Podsjetimo, Turska je izdala i službeni nalog za uhićenje 14 odvjetnika, među kojima se nalaze i osobe poznate javnosti kao odvjetnici Fetullaha Gulena.

U srpnju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako bi odnosi između Turske i SAD-a mogli biti narušeni ukoliko Amerika ne izruči turskoj klerika Fethullaha Gülena.

Inače, 75-godišnji muslimanski propovjednik Fetullah Gulen, od 1999. godine živi u Pokonosu, planinskoj oblasti u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, na sjeveroistoku SAD.

Nalazi se na pokretu Hizmet (Služba, u prijevodu s turskog), veoma utjecajnog u Turskoj, čije se vjerske škole, nevladine organizacije i kompanije nalaze širom svijeta.

Hizmet je, po riječima Sema Brenana iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije, sličan američkim Mormonima po misionarskom mentalitetu, poduzetničkom duhu i unutarnjoj poslovnoj suradnji, kao i po posvećivanju mnogo vremena i sredstava služenju zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close