Dan Republike Srpske

Počela sjednica Ustavnog suda: Hoće li referendum biti proglašen neustavnim

Vijesti / Flash | 17. 09. 2016. u 09:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici, koja je počela danas u Sarajevu, prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. studenog 2015. kojom je 9. siječanj u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim, cijeli slučaj se vraća na početak, javlja Agencija Anadolija.

U tom slučaju, ponavlja se postupak koji podrazumijeva ponovno razmatranje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, dok nezadovoljna stranka u postupku u tom slučaju također može uložiti novi zahtjev za preispitivanje i takve odluke Ustavnog suda BiH.

Da bi Ustavni sud BiH donio odluku kojom prihvaća zahtjev za preispitivanje svoje ranije odluke, odnosno predmet vraća na početak, suci se rukovode isključivo podatkom da li je u međuvremenu bilo elemenata i dokaza koji nisu bili poznati prilikom donošenja odluke, a koji su važni i mogli su utjecati na eventualno drugačije rješenje.

Iako će konačan stav o odluci za eventualno preispitivanje njegove ranije odluke donijeti suci Ustavnog suda BiH, Komisija za demokratizaciju putem zakona poznatija kao Venecijanska komisija, kao najstručnije pravno tijelo Vijeća Europe, dala je mišljenje da je 9. siječanj, koji se slavi kao Dan RS-a i krsna slava, obilježje samo jednog, srpskog naroda, te da u tom slučaju nije prihvatljiv za pripadnike ostalih naroda, Bošnjaka i Hrvata, te drugih građana koji žive u RS-u.

Bez obzira kakav bio stav Ustavnog suda BiH o zahtjevu za preispitivanjem njegove ranije odluke, pa čak i u slučaju da se ona prihvati, odnosno cijela stvar vrati na početak, Ustavni sud BiH može na istoj sjednici donijeti odluku da li će prihvatiti zahtjev za rješavanje spora, odnosno zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži ocjena ustavnosti Odluke o raspisivanju republičkog referenduma u RS-u od 15. srpnja 2016. godine.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati zahtjev i donese privremenu mjeru, referendum u RS-u najavljen za 25. rujan ne može biti održan, odnosno smatrat će se protuustavnim.

Središnje izborno povjerenstvo BiH ranije je odbilo zahtjev za dostavljanjem izvoda Središnjeg biračkog popisa koji bi se koristio za potrebe referenduma smatrajući kako je zahtjev nedopušten, odnosno kako nije u skladu sa Ustavom.

Apelacijski odjel Suda BiH odbio je prigovor Republičke komisije za provođenje referenduma u RS-u kao nedopušten, čime je odluka SIP-a BiH postala pravosnažna.

Ranije su i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali i Ured visokog predstavnika (OHR) upozorili kako održavanje referenduma u RS-u nije u skladu sa Ustavom BiH.

U međuvremenu, vlasti bh. entiteta Republika Srpska nastavile su pripreme za održavanje referenduma, te je jučer Komisija za provođenje referenduma objavila kako je sačinila vlastiti središnji birački popis koji će biti korišten za glasovanje na referendumu 25. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close