Sporno ime

Pobuna u Sarajevu zbog imena škole: Busuladžić nije dostojan

Vijesti / Flash | 27. 10. 2016. u 08:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole (OŠ) "Dobroševići" na području općine Novi Grad u OŠ "Mustafa Busuladžić", za kojeg u opoziciji kažu da nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog Busuladžićevih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.

Zastupnici Naše stranke, SDP-a i Demokratskog fronta (DF) napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja o točki dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

"Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole u BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu BiH", rekli su zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Iz opozicije su ranije isticali da Busuladžić nije dostojan da bilo kakva škola nosi njegovo ime, prevenstveno zbog njegovih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu, kao i njegovih stavova prema ženama.

"Busuladžić je smatrao da žene ne trebaju imati ista prava kao muškarci, izlazak žene iz kuće i traženje posla je izjednačavao sa prostitucijom. Otvoreno je iznosio svoje oduševljenje što su Židovi nestali sa sarajevske čaršije", rekao je poslanik DF Mario Vukasović.

Pisac Mustafa Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije "Mladi muslimani", a njegov život i djelovanje bili su predmet mnogih kontroverzi, piše Srna. 

Kopirati
Drag cursor here to close