Koalicija Pod lupom

Poboljšanje izbora u BiH - Uvesti skenere za glasačke listiće i identifikaciju birača

Vijesti / Flash | 25. 03. 2017. u 13:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija "Pod lupom" predlaže uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i čitač bar kodova za identifikaciju birača.

Ove prijedloge je koalicija uvrstila u odgovor na javni poziv Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces, dostavivši dva prijedloga za unapređenje izbora u BiH.

Koalicija smatra da je prvi prijedlog prioritetan, a to je uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića prije ubacivanja listića u glasačku kutiju od strane birača na biračkom mjestu, a prednosti ovog rješenja su ti što elektronski skeneri neće promijeniti tradicionalni način glasovanja na koji su građani navikli, financijski je povoljnije i lako primjenjivo rješenje.

Drugi prijedlog kao dodatni alat, uvođenje čitača bar kodova za identifikaciju birača na biračkom mjestu tj. ručnog skenera za skeniranje jedinstvenih bar kodova koji se nalaze u svim identifikacijskim dokumentima valjanim za identifikaciju birača na biračkom mjestu (osobna iskaznica, putovnica i/ili vozačka dozvola) i predstavljaju jedinstveno obilježje identiteta svakog građanina.

Iz Koalicije su mišljenja da bi ovaj prijedlog spriječio moguće zloupotrebe i ljudski faktor u izbornim prevarama.

''Kombinacijom prvog prijedloga o uvođenju elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i drugog prijedloga bilo bi skoro nemoguće glasovati uime druge osobe ili utjecati na rezultate glasovanja nakon zatvaranja biračkih mjesta'', istaknuto je u priopćenju Koalicije "Pod lupom".

Pozivaju Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces da ozbiljno razmotriti ove prijedloge i stavlja na raspolaganje trenutne ljudske i financijske kapacitete ukoliko na bilo koji način može pomoći s ciljem doprinosa slobodnim i poštenim izborima u BiH i kako bi značajna unapređenja izbornog procesa zaživjela u praksi.

Kopirati
Drag cursor here to close