Borovac

Po svijetu razasuto još 20.000 izbjeglica iz BiH

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo zajedničkim radom možemo riješiti probleme izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH'', kazala je danas u Banja Luci ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U obraćanju novinarima, prije početka rasprave o temi ''Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike u BiH'', istaknula je da je nedopustivo da u 21. stoljeću u BiH, nakon više od 20 godina od ratnih sukoba, ima oko 90.000 interno raseljenih osoba i oko 20.000 osoba koje čekaju na povratak u BiH, jer imaju status izbjeglica u zemljama prijema.

''Nismo zadovoljni ni s rješenjima koja imaju povratnici, prilikom povratka u ranija mjesta prebivališta i zato smo ovdje da im zajedničkim snagama osiguramo sva ona zajamčena prava i nesmetan povratak u ranija prebivališta, kao i u mjesta koja su oni odabrali. Veliki je posao pred nama kako na harmonizaciji zakona, sravnjivanju evidencija, reviziji statusa ovih osoba, a tako i na osiguranju financijskih sredstva da ova pitanja riješimo'', rekla je Borovac.

Mora se sagledati, kazala je, na koji način najkvalitetnije usmjeriti sredstva svih razina vlasti za rješavanje ovih pitanja i okrenuti se k najtežim kategorijama stanovništva, povratnicima i raseljenima.

''Predložit ćemo nesmetan povratak izbjeglica i raseljenih osoba, koji moraju uživati sva prava, jer se ovo pitanje mora riješiti i na europskom putu BiH'', ukazala je Borovac.

Istaknula je i kako se trenutno kroz regionalni program realiziraju projekti u iznosu od oko 80 milijuna KM, sredstava Razvojne banke Vijeća Europe, odnosno donatora.

''Moramo biti sretni što je BiH uvijek predmet zanimanja donatora europskih zemalja, SAD-a, te Europske komisije da se pitanja raseljenih riješi'', naglasila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH navodeći da je lani izgrađeno oko 150 kuća, a u ovoj godini u planu je još izgradnja 900 i početkom 2018. bit će obnovljeno oko 800 objekata.

Za donatore je veoma važno, kazala je, da se ostvari održivi povratak, odnosno da obnovljene kuće ne budu prazne.

Rapravu o ovoj temi organizirao je danas u Banja Luci Odbor Narodne skupštine RS-a za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

Sudionici rasprave su predsjednik skupštinskog Odbora Senad Bratić, ministar za izbjeglice u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi Brčko Distrikta Jelena Nikić-Damjanović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Semiha Borovac, predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko Distrika Nenad Kojić, predsjednik Odbora za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Parlamenta FBiH Blaž Župarić i predsjednik Zajedničke komisije za ljudska prava u Parlamentarnoj skupštini BiH Borislav Bojić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić rekao je da povratničke zajednice moraju ekonomski osnažiti te da bi se na taj način mogao dodatno osnažiti povratak, u skladu s raspoložim sredstvima.

Istaknuo je da njegov resor ima proračun oko 23,6 milijuna KM, od čega oko 53 posto sredstava ide na povratak u entitet RS, a ostatak na raseljene osobe u Federaciji BiH.

''Imamo različite projekte, od izgradnje stambenih objekata, infrastrukture, podrške vjerskim zajednicama, projekte zapošljavanja i drugo. Imamo dilemu šta se sve još u ovoj oblasti može uraditi i unaprijediti i zato je dobro da razmijenimo iskustva da bismo došli do najboljih trajnih rješenja te ljude vratili u obnovljene kuće i zadržali ih na ovim prostorima'', rekao je Ramić.

Naglasio je da na tom pitanju moraju raditi i druge institucije, a ne samo ovo ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close