Hrvatska

Plenković: Povećan broj zaraženih, uskoro nove mjere

''Rast više nije velik kao u listopadu, zabrinjava da su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2.550 zaraženih dnevno'', kazao je Plenković.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 09:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećan je i broj preminulih koji je iznad 35 dnevno proteklih dana, što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije u Hrvatskoj s pandemijom COVID-19, poručio je predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency.

U uvodnom obraćanju na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se, između ostaloga, na situaciju pandemije COVID-19, na temu koja će biti glavna točka današnje sjednice Europskog vijeća.

Plenković je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj ocijenio vrlo ozbiljnom, istaknuvši kako je u zemlji u tri zadnja tjedna listopada broj zaraženih udvostručivan po stopi od 80 do 100 posto.

Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali je usporio po stopama od 20 do 5, a ovog tjedna je to otprilike 10 posto, dodao je.

''Rast više nije velik kao u listopadu, zabrinjava da su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2.550 zaraženih dnevno'', kazao je Plenković.

Ocijenio je epidemiološke mjere koje propisuje Stožer civilne zaštite daju učinke, ali ipak ispod očekivanja te je poručio kako treba poduzeti dodatne mjere kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav.

''Povećan je i broj preminulih koji je iznad 35 dnevno proteklih dana, što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije'', upozorio je hrvatski premijer.

Najavio je kako će Stožer donijeti novi paket mjera kako bi se smanjilo širenje epidemije među hrvatskim građanima u jesenskom periodu koji pogoduje širenju zaraze.

Istaknuto je kako čak 70 posto novozaraženih dolazi iz populacije koja nije ranije bila pod epidemiološkim mjerama, upozoreno je kako je virus visoko zarazan te kako u nekim slučajevima ostavlja trajne posljedice i kod mladih, zdravih osoba, a za rizičnu populaciju je potencijalno smrtonosan.

Kopirati
Drag cursor here to close