Drugi dan u Mostaru

Plenković obišao znanstvene, političke i kulturne institucije Hrvata u Mostaru

Vijesti / Flash | 29. 10. 2016. u 07:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u subotu jutro sastao se s rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Ljerkom Ostojić i članovima Senata, potom Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ravnateljem bolnice Antom Kvesićem.

Nakon toga uslijedio je i susret sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, kojima je, kako je ranije istaknuo, poručio kako nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te da im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti jedna trajna zadaća.


Foto: Bljesak.info

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je zadovoljan posjetom BiH, te da je ovim želio da nova Vlada RH uputi jasnu političku poruku cijeloj BiH i političkim partnerima u BiH, a posebno Hrvatima u BiH, da će naš aktivizam na vanjsko-političkom planu, naš aktivizam na projektnoj suradnji i na europskom putu i gospodarskoj suradnji biti manifestiran konkretnim akrtivnostima u godinama koje su pred nama".

"Moj dojam je da su svi naši razgovori jučer, i sa gospodinom Zvizdićem i sa članovima Predsjedništva i sa kolegijem Parlamentarne skupštine, sa crkvenim velikodostojnicima bili izuzetno pozitivni i izuzetno konstruktivni“, kazao je Plenković.

Jučerašnji posjet Kiseljaku, kako je naglasio, specifična je poruka Hrvatima središnje Bosne, te da je shvatio da je on prvi predsjednik Vlade Hrvatske koji je posjetio Kiseljak.



‘’Razgovori koje smo imali sinoć i jutros, ne samo sa predstavnicima HNS-a u Mostaru, govore o tome da želimo steći jednu cjelovitu sliku i kanalizirati naš angažman kroz resorna ministarstva i kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske“, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je veliki dio sredstava od 2012. do 2016. godine putem tog Ureda plasiran kroz različite projekte u BiH i naglasio da će tako će biti i dalje.

‘’Spremni smo održati, čim se steknu preduvjeti, a to znači kvalitetan sadržaj svih resornih ministarstva, zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara. Posljednja takva sjednica između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bila je 2010. godine u Splitu, a ove godine održat će se u BiH“, kazao je Plenković.

Mjesto i vrijeme, kako je poručio, odredit će predsjednik Vjeća ministara BiH Denizs Zvizdić. To će, prema Plenkoviću, biti poticaj za unapređenje trenutne suradnje. Na putu BiH ka EU, poručio je, Hrvatska će pomoći koliko god bude mogla, jer je stabilnost BiH za Hrvatsku iznimno značajna.

‘’Kroz boravak u BiH identificirali smo sve aspekte položaja Hrvata u BiH, i odlučan sam kao predsjednik Vlade Hrvatske pomoći na najkonstruktivniji način i koheziju zemlje i njezin europski put i jamstvo ravnopravnosti Hrvata u BiH “, poručio je Plenković iz Mostara.


Foto: Bljesak.info


Foto: Bljesak.info

Osim sa izaslanstvom HNS-a, premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je jutros i sa rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata, gdje je naglašeno da je ovo sveučilište ključno za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Stoga se govorilo o vidovima buduće suradnje jedine visokoškolske ustanove u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskome jeziku i Republike Hrvatske.

Premijer Plenković se također sastao i sa ravnateljstvom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem, a tijekom dana posjetio je i Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana, te obišao gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Podsjećamo, Plenković je u Mostar stigao u petak uvečer kada se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem. Nakon sastanka Plenković je izjavio kako je s biskupom razgovarao o suradnji BiH i Hrvatske te o položaju Hrvata u BiH.

Naglasio je kako su željeli čuti njegovu analizu položaja Hrvata u BiH i sugestije kako da se što kvalitenije iskoristi sve ono što Hrvatska već dugi niz godina, osobito putem Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, provodi kroz projekte i programe, te na koji način ta potpora može biti konkretnija i učinkovitija.

Kopirati
Drag cursor here to close