Slovenija

Plenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede

Istaknuo je da se Hrvatska založila "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH".
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 19:28 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je prepoznata kao zagovarateljica i odvjetnica proširenja EU-a, a interes nam je imati stabilne i funkcionalne susjede, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon samita EU-a i zapadnog Balkana u srijedu u Sloveniji, prenosi Hina.

Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao "zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a" i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje "budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje".

U usvojenoj deklaraciji navodi se da "EU potvrđuje nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana", a u njoj se spominje i "predanost procesu proširenja".

Plenković ističe da se "prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje" jer je to ranije "bio tabu" za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH".

"Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH", dodao je hrvatski premijer.

Lideri EU-a i zemalja jugoistočne Europe razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za gospodarski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj suradnji, ali je u prvom planu bila "europska perspektiva" tih zemalja.

Dio članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU-a jugoistok Europe mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close