Da očuvanju mira

Platforma za mir – Vrijeme je da mržnja prestane biti vijest

Vijesti / Flash | 20. 09. 2016. u 10:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Realnost na razumijevanju drugih je moguća'', rekla je Majda Behram Stojanov direktorica projekta PRO Budućnost tijekom predstavljanja Platforme za mir, dokumenta koji je nastao tijekom provedbe projekta PRO Budućnost u kojem je sudjelovalo 60 lokalnih zajednica.

''Stvara se prostor kojem se susreću različiti narativi te koji pokazuje i dokazuje da je ta stvarnost ugodna ozdravljujuća i mnogo prirodnija od ove druge koja se nesretno nameće kao jedina moguća'', rekla je Behram-Stojanov i dodala kako se poruka koja se želi prenijeti i političkom vrhu da se ova realnost mora priznati i ojačati.

Mijenjanje sebe, slušanje drugog

''Mijenjanje sebe i slušanje drugog može nam samo pomoći. Svima ja zadaća biti bolji'', rekla je i dodala kako se stvara mehanizam kojim se dokazuje čovjeku u BiH da u pružanju ruke nema ničeg lošeg te da ne gubimo sebe razumijevajući druge.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice rekla je kako je cilj platforme zastupanje i prihvaćanje procesa izgradnje mira.

''To je moralno i etički potreban dokument koji nam je danas potrebniji nego u prvim prijeratnim godinama'', rekla je ministrica Borovac i dodala kako očuvanje mira mora biti osnova političkog djelovanja.

''Ovo je veliko narodno 'ne' svim politikama podjela'', rekla je ministrica Borovac i dodala kako je potrebno raditi na promjeni svijesti i motivirati ljude na pozitivno djelovanje.

Sveučilišni profesor Nerzuk Ćurak, jedan od tvoraca Platforme za mir, rekao je kako je ovo veliki dan jer su se u Parlamentu sastali predstavnici vlasti i civilnog društva da promoviraju jednu tako važnu ideju.

''Izgradnja mira mora postati nepovratan proces u BiH. Nadam se da će ovo biti prepoznato kao najvažnija socijalna vrijednost. Naše razlike ne smiju biti prepreka. Potrebna promjena kulture nasilja u kulturu mira. Nažalost, o tome vrlo malo znamo. Uvijek smo favorizirali heroje, ratnike i nasilje. Važno je da se svi sami mijenjamo'', rekao je Ćurak i dodao kako ćemo kulturu mira dostići onog dana kada stvorimo uvjete u BiH da svi oblici ravnopravnosti budu naša norma.

Transfer ljudske svijesti

''Treba vremena za potpuni transfer ljudske svijesti'', rekao je profesor Ćurak.

Predsjedateljica Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto iz savjetodavnog odbora Platforme za mir, rekla je kako je zadaća svih raditi na izgradnji trajnog i stabilnog mira.

''Iako je od rata prošlo 20 godina mi još radimo na miru. Odgovornost je dan političkim predstavnicima da BiH izgrade kao stabilnu, europsku prosperitetnu državu u kojoj će trajni mir biti najveća vrijednost'', rekla je Krišto istaknuvši kako govori upravo u trenutku kad je prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU.

Lazar Prodanović, član savjetodavnog vijeća Platforme za mir rekao je kako nemamo niti jedno drugo opredjeljenje nego mir.

''Učinit ćemo sve da u BiH prestanu strahovi jednih prema drugih. Ključni problem je što smo u zaleđenom stanju od 95 je to da moramo imati više hrabrosti za izgradnju mira. Mir nema alternative'', rekao je Prodanović.

Naglasio je kako u BiH mržnja mora prestati biti vijest i da političari moraju snositi odgovornost za svaku svoju riječ.

Mir je temelj

Senad Šepić, parlamentarac, koji također sjedi u spomenutom vijeću, rekao je kako je bitno da se stvorilo institucionalno partnerstvo.

''Mir je temelj svih pitanja. Bilo bi normalno da 21 godinu poslije rata govorimo o drugim temama. Ali mi kroz sve ovo što proživljavamo u posljednjih godinu dana vidimo kako je sve oko nas krhko i da neodgovorni ljudi mnogo toga mogu dovesti u pitanje'', rekao je i dodao kako nam je važno jedinstvo riječi i djela.

Prisutnima, među kojima su bili parlamentarci, ministri, predstavnici ministarstava, pročitana su u pisma članova Predsjedništva BiH, koji su dali otvorenu podršku platformi.

Na predstavljanju Platforme bili su prisutni i članovi savjetodavnog vijeća projekta: Denis Bećirević (SDP), Maja Gasal (DF), Dijana Zelenika (HDZ1990), a u vijeću je, pored Lazara Prodanovića (SNSD), Senada Šepića (SDA) i Borjane Krišto (HDZ BiH), i Mirsad Đonlagić (SBB) koji nije mogao prisustvovati radi obveza.

Dokument Platforma za mir je iznjedren na terenu u okviru projekta PRO Budućnost. Nacrt Platforme je predstavljen Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i parlamentarcima u Vijeću i bit će, kako je rečeno, jedna od osnove djelovanja izgradnje mira u BiH.

Inače 'Platforma za izgradnju mira' svojevrsna je refleksija stanja na terenu. Ovaj dokument u formi deklaracije nastao je na temelju rada na terenu u više od 50 lokalnih zajednica, u suradnji sa ekspertima koji su svoje vrijeme i znanje stavili na raspolaganje projektu PRO-Budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close