PRO-Budućnost

Platforma za mir: Provode se aktivnosti za jačanje mira u BiH

Vijesti / Flash | 06. 06. 2017. u 12:25
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Platformu za mir i na taj način snažno podržalo provođenje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje mira u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Informaciju o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj strateški dokument u formi deklaracije šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.

Projekt se provodi u 60 općina u cijeloj BiH i okuplja sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt američke humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS) započet 2013. godine, a koji najvećim dijelom financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Provodi se u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Cilj projekta je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a kako bi bili spremni da zagovaraju društvene promjene, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close