Pruži ruku susjedu

Platforma za mir je kamen temeljac za društveni razvoj BiH

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 12:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH) danas je načelnicima i predstavnicima 60 općina i gradova iz BiH predstavljena i uručena Platforma za mir, krunski dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Predstavljanju platforme su, osim načelnika, nazočili su ministrica ljudskih prava i izbjeglica BiH Semiha Borovac, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, kardinal Vinko Puljić u ime Međureligijskog vijeća u BiH, direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy, zastupnici i delegati u PS BiH i članovi Savjetodavnog odbora projekta PRO-Budućnost Lazar Prodanović, Senad Šepić, Diana Zelenika, Martin Raguž, te profesor Nerzuk Ćurak, projektni partneri i ostali.

U svojim govorima navedeni su istaknuli važnost izgradnje trajnog mira u BiH, kao ključne pretpostavke za prosperitet svake druge vrste u našoj zemlji. Veleposlanica Cormack je, između ostalog, poručila da je "Platforma za mir rezultat dugogodišnjeg rada kako bi se izgradilo povjerenje unutar lokalnih zajednica, ali i između njih", te da se nada kako će "idući korak biti da Vijeće ministara BiH preuzme ovaj dokument i dalje ga tretira na državnom nivou".

"Građani očekuju od svih aktera da javno progovore da mir u BiH nema alternativu. Načelnici su vlastitim primjerom pokazali da izgradnja mira nije deklarativan, nego direktan rad. Načelnici će, svojim potpisom na platformi, otpočeti praktičnu primjenu tog dokumenta", izjavila je ministrica Borovac. Član Savjetodavnog odbora i delegat u PS BiH Martin Raguž rekao je kako je "trajni mir ključni cilj svih nas, a Platforma za mir je kamen temeljac za novi pristup društvenom razvoju u BiH".

U svojim obraćanjima, načelnici Istočnog Novog Sarajeva, Maglaja i Žepča, te gradonačelnik Doboja, Ljubiša Ćosić, Mirsad Mahmutagić, Mato Zovko i Obren Petrović, podcrtali su važnost i neophodnost suradnje, otvorenosti, ali i solidarnosti između općina, naroda i građana u BiH. Dodali su i kako je PRO-Budućnost utjecala na živote običnog čovjeka, kroz razne aktivnosti provedene u njihovim zajednicama.

"Kroz PRO-Budućnost, najjednostavnije rečeno, zajedno stvaramo mehanizme da se bosanskohercegovački čovjek podsjeti da u pružanju ruke, u toleranciji, u prihvaćanju drugog i drugačijeg, empatiji i ljudskosti nema ničeg lošeg. Da ne gubimo sebe razumijevajući druge", zaključila je direktorica navedenog projekta, Majda Behrem-Stojanov.

Platforma za mir će, tijekom narednih mjeseci, uz snažnu podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, biti upućena Vijeću ministara BiH, a zatim i u Parlamentarnu skupštinu BiH. Načelnici 60 općina, koji će potpisati platformu, postat će zagovarači u tom, za građane i narode u BiH, neophodnom i ključnom procesu.

Kopirati
Drag cursor here to close