Sigurnosni izazovi

Identificirano 20 migranata koji mogu biti prijetnja BiH

Pitanje povećanog priliva migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova
Vijesti / Flash | 19. 08. 2020. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum posjetio je danas Službu za poslove sa strancima. Tom prilikom direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Ćuluma o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH te je istaknuo da je predmetom rada Službe u 2020. godini bilo više od 10.000 migranata.

Sugovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila s ovim pitanjem.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja suradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

Direktor Ujić naglasio je da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacija koje prosljeđuje nadležnim agencijama za provođenje zakona, a posebno kada je u pitanju razmjena informacija u vezi s krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma čime Služba daje značajan doprinos sigurnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se da je Služba u proteklom periodu identificirala 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i sigurnosti Bosne i Hercegovine te je navedene osobe u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno sigurnosnom agencijom uspješno locirala i stavila pod nadzor u Imigracijski centar.

Direktor Službe za poslove sa strancima čestitao je Ćulumu na izboru za direktora SIPA-e i izrazio uvjerenje da će dobra suradnja Službe za poslove sa strancima i Državne agencije za istrage i zaštitu njegovim izborom za novog direktora biti podignuta na još višu razinu, navodi se u priopćenju, kojeg prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close