Krhko je znanje

Pitanje iz Njemačke: Gdje je 700.000 eura za migrante?

U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada surađuje s Komisijom EU i drugim državama članicama EU kako bi podržala države zapadnog Balkana…
Vijesti / Flash | 21. 01. 2021. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na koje konkretne mjere će njemačka vlada utrošiti 700.000 eura hitne pomoći BiH?'', pitali su zastupnici Zelenih u njemačkom Bundestagu Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin. Na njihov upit stigao je odgovor vlade u Berlinu.

Naime, Deutsche Welle izvještava kako su Amtsberg i Sarrazin iz stranke Savez 90/Zeleni su njemačkoj vladi postavili pitanje u šta će se konkretno utrošiti 700.000 eura hitne pomoći njemačke vlade za migrante u BiH, koje konkretne mjere su planirane i kako vlada još namjerava reagirati na humanitarnu katastrofu u BiH?

U odgovoru, koji je stigao od državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Antje Leendertse kaže se kako je u studenom 2020. godine Organizacija za tehničku pomoć (Technischres Hilfswerk -THW) dobila  sredstva u iznosu od 700.000 eura za nadogradnju i iznalaženje mogućnosti za smještaj migranata u Bosni i Hercegovini, podesan za zimu.

U uskoj koordinaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) THW u Lipi podržava mjere izgradnje smještajnih kapaciteta putem nabavke i ekspertize. Pored toga, kako se navodi u odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova redovno je u kontaktu s njemačkim Crvenim križem, koji zajedno s Crvenim križem Bosne i Hercegovine analizira potrebe na licu mjesta.

U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada surađuje s Komisijom EU i drugim državama članicama EU kako bi podržala države zapadnog Balkana u uspostavljanju sustava azila koji udovoljava evropskim i međunarodnim standardima.



"Sa stanovišta vlade u Berlinu od presudnog je značaja zbrinjavanje svih izbjeglica i migranata na način dostojan čovjeka. To se posebno odnosi na trenutno potpuno neadekvatan smještaj i snabdijevanje izbjeglica u i oko Lipe", kaže se u odgovoru državne tajnice Antje Leendertse.

Amtsberg, koja je i glasnogovornica Zelenih za izbjegličku politiku i Sarrazin, glasnogovornik i ekspert Zelenih za istočnoeuropsku politiku također su zatražili od njemačke vlade da donese odluku o prihvatu izbjeglica koje borave u BiH, na granici s Hrvatskom.

"Ne smijemo i ne možemo više gledati kako se neuspjeh europske izbjegličke politike prenosi na Bosnu i Hercegovinu. Naša je nacionalna i europska odgovornost spasiti ljude u nevolji i od smrti. Izbjeglice se putem UN-ovog programa za razmještanje izbjeglice moraju distribuirati u EU što je brže moguće. Prve općine kod nas u Njemačkoj su se također složile da ih prihvate. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne smije više ignorirati tu spremnost", napisali su Amtsberg i Sarazzin u apelu vladi Angele Merkel.

Ističu i kako je smještaj migranata, koji bi bio prilagođen zimskim uvjetima, "apsolutni minimum za koji se njemačka vlada i države članice EU moraju založiti".

Dodaju i kako su "zaštita vanjskih granica EU i ilegalni pushbackovi na granici BiH i Hrvatske jasni uzroci dramatične situacije na terenu. Zaključili su i kako nema dovoljno šatora s grijanjem, da svi migranti nemaju pristup čistoj vodi i struji, kao i da mnogima prijeti smrt od smrzavanja na temperaturama ispod nule.

Kopirati
Drag cursor here to close