Prosvjed u HNŽ

Pismo Hercegu i Bevandi: Možda treba mijenjati trenere

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 11:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Javno iznesena, nadasve neutemeljena kritika na kvalitetu rada policijskih službenika, koji prema vašem stavu 'šetaju' a ne bore se protiv kriminala ukazuje na vaše neupitno nezadovoljstvo radom Ministarstva pa se opravdano očekuje da ćete na prvoj sljedećoj sjednici postaviti pitanje povjerenja u čelne ljude ministarstva,prije svega ministra i policijskog komesara, jer metaforički rečeno, ukoliko tim loše igra uvijek se prvo trener promijeni'', navodi se u pismu Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH upućenom premijeru HNŽ-a Nevenku Hercegu i ministru unutarnjih poslova HNŽ-a Slađanu Bevandi.

U pismu se navodi kako su Herceg i Bevanda posljednjim medijskim istupima u znatnoj mjeri dezavuirali javnost u pogledu radno pravnog i ekonomsko socijalnog statusa policijskih i drugih službenima MUP-a HNŽ-a.

''Policijski službenici MUP-a HNŽ-a nemaju daleko najveća primanja u FBiH pa se čak ne nalaze niti u vrhu te zamišljene 'ljestvice osobnih dohodaka policijskih službenika'' te je samim tim krajnje neozbiljno da visokopozicionirana javna ličnost iznosi neprovjerene tvrdnje'', navodi se u pismu i dodaje kako se ovakvi istupi mogu negativno reflektirati na ionako složen spektar svakodnevnih poslova policijskih službenika a time i bitno naškoditi sveukupnom sigurnosnom ambijentu.

''Zanimljivo je da kao uspjeh ističete nabavku opreme, radnih uniformi, motornih vozila, naoružanja, te plaćanje noćnog rada i rada u dane praznika iako se radi o obvezama koje su Vam kao poslodavcu utvrđene u zakonu. I dok policijske agencije u državi i regiji nabavljaju najsofisticiraniju opremu u cilju što uspješnije borbe protiv svih oblika narastajućeg kriminala,Vi kao uspjeh ističete nabavku uniformi ili motornih vozila, iz čega se može prepoznati Vaše potpuno nepoznavanje složenosti i kompleksnosti policijskih poslova'', navodi se.

U pismu se navodi i kako se tvrdnjama o pohlepi pojedinaca pokušava minimizirati narastajuće nezadovoljstvo uposlenika ministarstva te se sreće pozornost da je ''bez obzira na težinu organizacije prosvjeda u svibnju na lokaciji Sjeverni logor'' bilo oko 400 dok se na nedavnoj prosvjednoj šetnji okupilo 150 policijskih službenika. ''iz čega slijedi da ista 'pohlepa' koja je potvrđena kroz pravosnažne presude nadležnih sudova ima mnogo veći obujam od onoga koji se pokušava predstaviti.

''Ne možemo se oteti dojmu da se u istupima neovlašteno miješate u rad sudskih organa vlasti jer neizravno presude komentirate kao 'pohlepu' iako su Vam vjerojatno poznata ili berem trebala biti poznata temeljna načela organizacije demokratskog društva i principi nemiješanja izvršne u sudsku vlast'', navodi se u pismu.

Navodi se kako bi se trebali miješati u uspostavu Policijskog odbora, popunu upražnjenih radnih mjesta, sustav napredovanja policijskih službenika... ''te time stvoriti aktivne mehanizme za provedbu zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima u punom kapacitetu.

Savez samostalnih sindikata BiH i Unija samostalnih sindikata policije F BiH pozivaju vlast na socijalni dijalog sa Sindikatom policije HNŽ-a te su Hercegu i Bevandi poslali i popis primanja policijskih službenika po činovima u županijama iz kojih će, kako navode, vidjeti da policijski službenici u HNŽ-u nisu najplaćeniji u državi.

Kopirati
Drag cursor here to close