Klin i ploča

Pismo Europi: Čović protiv Izetbegovićeve molbe

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 14:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo visokoj predstavnici Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednici Europske komisije Federici Mogherini i europskom tajniku za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Zahvalio je na pismu od 23. kolovoza 2016. godine u kojem su prepoznali napredak ostvaren u ključnim pitanjima relevantnim za europski put BiH, te pozdravili nastavak konstruktivnog angažmana u procesu integracije u Europsku uniju.

''U međuvremenu smo postigli nove uspjehe, što je iznova potvrđeno i u uručenom Izvještaju Europske komisije za BiH. Trenutno s nestrpljenjem iščekujemo upitnik Europske komisije koji će zasigurno unijeti bržu dinamiku i kvalitetu u naš europski put i, uvjeren sam, omogućiti stjecanje statusa kandidata do kraja 2017. godine'', istaknuo je Čović u pismu.

Naveo je kako su sve u BiH na jedan naročit način ohrabrili zaključci Vijeća Europske unije od 20. rujna 2016. godine, u kojima je potvrđena nedvosmislena posvećenost perspektivi BiH u Europskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Na isti način, podsjetio je, pozdravljen je značajan napredak u provođenju Reformske agende i upućen poziv za nastavak njenog efikasnog provođenja, o čemu se jasno govori i u najnovijem Izvještaju za BiH.

Čović je u pismu istaknuo da je Predsjedništvo BiH, na sjednici 27. rujna 2016. godine, jednoglasno usvojilo Zaključak o izmjenama i dopunama dokumenta Master plan procesa integriranja BiH u EU. Ovaj dokument predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama unutrašnje harmonizacije kada su u pitanju europski ciljevi, jer sadrži točan vremenski okvir za njihovo postizanje.

''Dogovoren i usuglašen Master plan, pored ostalog, predviđa i realizaciju vrlo važnog uvjeta za stjecanje statusa kandidata, a to je provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić - Finci', a najkasnije do 31. siječnja 2017. godine'', napisao je Čović u pismu upućenom Mogherini i Hahnu.

Pojasnio je da se radi o zaključku koji su jednoglasno usvojila sva tri člana Predsjedništva BiH, te je na daljnje postupanje proslijeđen svim razinama vlasti u državi, koji su se obvezali na njegovo poštovanje. Tako su, rekao je, nužnost provođenja ove presude kao prioritet na europskom putu BiH nedvosmisleno potvrdili Predsjedništvo BiH i Vijeće Europske unije, koje je pozvalo Europsku komisiju da, između ostalog, u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo posebnu pažnju posveti provođenju presude ''Sejdić - Finci''.

U tom smislu, naglasio je, BiH ima dvojaku obavezu: prema Europskom sudu za ljudska prava i prema svom temeljnom ustavnom načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda i svih ostalih građana u BiH.

To znači da će se provođenjem presude, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, ispoštovati i sam Ustav BiH koji se temelji na eksplicitnim federalno-konsocijacijskim načelima.

Kazao je da provođenje presude ''Sejdić - Finci'' duboko zadire u područje vladavine prava, što je krovni kopenhagenski kriterij, te je stoga pretpostavka zaštite ljudskih prava i trajne demokratizacije države i društva.

''Duboko sam uvjeren da je za sve narode i građane BiH neprihvatljiv daljnji status quo u vezi s ovim pitanjem, a za Hrvate napose otvorena mogućnost da se izigra njihova legitimna izborna volja i na taj način kompromitira njihova institucionalna prisutnost i djelovanje, što dalje povlači nemogućnost utjecaja na procese odlučivanja bilo da je riječ o zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti u BiH'', istaknuo je Čović u pismu.

Dodao je da aktualni Izborni zakon u dijelu svojih odredaba razvlašćuje Hrvate Bosne i Hercegovine.

To je, naglasio je, iz više razloga nedopustivo, a posebno zato što je Hrvatima u BiH prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Time, ističe, ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda.

''Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da nas u vrlo skorom razdoblju očekuju izazovi koji će na iskušenje staviti naš kredibilitet i vjerodostojnost u smislu stvarne opredijeljenosti za članstvo u Europskoj uniji svih relevantnih društveno-političkih aktera u BiH'', zaključio je Čović.

Zahvalio je na zalaganju i podršci koju pružaju BiH i njezinim narodima i građanima u procesu sazrijevanja i izrastanja na europskom putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje jedina perspektiva, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close