Stav EU

Picula: Pozitivni procesi su u suprotnosti s mnogim incidentnim situacijama u BIH

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 09:28 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) upitan da prokomentira očekivanja od europskog puta BiH izjavio je kako je Europski parlament uvijek nedvojbeno podupirao budućnost BiH u EU, ali i dosljedno upozoravao na zastoje koje vlasti moraju rješavati.

''Najnovije izvješće Komisije evidentira cijeli niz pomaka i poboljšanja, osobito u donošenju zakona te formalno političkim odnosima s EU. Međutim, pozitivni procesi su, nažalost, u suprotnosti s mnogim incidentnim situacijama i nedostatkom promjena u nizu sektora'', kazao je Picula.

Kao voditelj izaslanstva EP za odnose s BiH, Picula je podsjetio kako je pokušaj usvajanja poslovnika Zajedničkog odbora propao još lani u Sarajevu te kako od tada izaslanstvo ne funkcionira jer bez poslovnika nema legitimitet za rad.

''U međuvremenu je bilo više pokušaja s naše strane da se problem otkloni, no nažalost, bez uspjeha'', kazao je, istaknuvši kako je temeljni problem protivljenje dijela članova izaslanstva iz BiH (članovi iz RS-a) da se preporuke usvajaju procedurom koja se primjenjuje kao u svim ostalim zajedničkim izaslanstvima EP-a sa zemljama u procesu.

Po njegovim riječima, nakon konzultacija i pravne ekspertize, stav institucija EU je jasan i ujedinjen – bh. strana će morati prihvatiti postojeći prijedlog, koji je već dijelom prilagođen, ili izaslanstvo neće funkcionirati do daljenjeg.

''Tvrdim da u ovom slučaju govorimo o jasnom pokušaju blokade procesa koji su se posebno intenzivirali u godini predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU. Ovaj problem sve više postaje jedna od ozbiljnijih prerpreka koje dijele građane BiH od dobrobiti budućega članstva zemlje u EU'', kazao je Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close