Nema dokaza

Pehar: Tužiteljstvo nema vjerodostojne dokaze za zločine u Prozoru, Marić mora biti oslobođen

Vijesti / Flash | 18. 03. 2016. u 15:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana je u završnoj riječi zatražila od Suda BiH da oslobodi Nikolu Marića optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora.

Braniteljica Irena Pehar je kazala da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo niti jedan element kaznenog djela 'Zločin protiv čovječnosti'. Prema njoj, Hrvatsko vijeće obrane (HVO) nije izvelo širok i sustavan napad usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva u Prozoru, već je bošnjačka strana isprovocirala sukob ubojstvom vojnika Franje Zadre na Crnom vrhu i od ranije isplanirala napad.

"Vještak Obrane Mirjan Gorjanc potvrdio je da hrvatski narod i njegovo zapovjedništvo nisu imali zločinačke planove usmjerene prema Bošnjacima", nevela je Pehar, dodavši da su Bošnjaci počinili zločine nad Hrvatima u Uzdolu, Jurićima, te drugim selima, prenosi BIRN.

Braniteljica je navela da je napade Armije BiH (ABiH) spriječio HVO, a muškarce koji su predstavljali prijetnju hrvatskom narodu stavio u sabirne izolacione centre poput Srednjoškolskog centra i Vatrogasnog doma.

"Niti jedan neposredni dokaz Tužiteljstva nije izveden u vezi sa svješću optuženog za navodni napad HVO-a. Istina je samo jedna, a to je da Nikola Marić nije počinio djela iz optužnice", kazala je Pehar.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 točaka optužnice da je od studenog 1992. do listopada 1993. vršio progon sudjelujući u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Marić je, između ostalog, ubio Muniba Grcića u kolovozu 1993. godine. Na teret mu je stavljen i nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru.

Obrana je navela da su nepouzdani iskazi svjedoka Optužbe u pogledu identifikacije i fizičkog izgleda optuženog, te da ne postoje ni dva identična iskaza. Kazala je da ni svjedoci Tužiteljstva o drugim stvarima nisu bili vjerodostojni, kao što je boja uniforme optuženog, njegovog auta i slično.

Pehar je istaknula da Vijeće treba pokloniti vjeru svjedocima Obrane, čiji su iskazi bili konzistentni i dosljedni. Ona je podsjetila na iskaze svjedoka D, koji je ustvrdio da nije vidio kako Nikola Marić nekoga uhićuje, svjedoka C, koji je kazao da mu je optuženi spasio život, te druge svjedoke Obrane, koji nisu čuli da je on nekoga uhitio, progonio ili zlostavljao.

"Mate Zadro, koji je bio na osiguranju u Srednjoškolskom centru, nije čuo da je netko odveden a da nije vraćen tu, niti da je Marić ubio Muniba Grcića", navela je Pehar. Ona je rekla da traži oslobađajuću presudu za Marića, te da mu se ukine pritvor.

Optuženi Marić je kazao kako žali za svim žrtvama iz proteklog rata, ali da vjeruje da će Sud BiH donijeti pravičnu odluku. Istaknuo je da je optužnica protiv njega puna neistina, da su svjedoci Tužiteljstva učeni i istrenirani, te da je Tužiteljstvo u svojoj završnoj riječi 'izvrtalo njegovo svjedočenje'. Sud će presudu izreći 15. travnja, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close