Za Novu 2016. godinu

Bio pod istragom da planira teroristički napad: Dobit će 3.000 maraka obeštećenja zbog pritvora

Tužiteljstvo je Pecu i još nekoliko privedenih sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2018. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odlučio je da Darku Peci treba biti isplaćeno 3.000 konvertibilnih maraka (KM) naknade na ime nematerijalne štete za vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je sa više osoba bio pod istragom da u Sarajevu planira teroristički napad za Novu 2016. godinu.

Odluka je donesena po nagodbi koju je ponudilo Pravobranilaštvo BiH, a Peco je prethodno odustao od dijela tužbenog zahtjeva koji se odnosi na zakonske zatezne kamate.

Pored iznosa na ime nematerijalne štete za vrijeme provedeno u pritvoru, Peci su dosuđeni troškovi postupka, a oslobođen je plaćanja takse na tužbeni zahtjev i nagodbu zbog lošeg materijalnog stanja, piše BIRN.

Pored Pece, u istom predmetu kodnog naziva “Rez”, u prosincu 2015. uhićeni su i mjesec dana u pritvoru proveli Elvir Muratović, Edin Tabaković, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Elvir Mašić i Adis Kešan. Više mjeseci su kasnije bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u prosincu 2016.

Tužiteljstvo ih je sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016., a pored Pece, ranije su tužbene zahtjeve za nematerijalnu štetu podnijeli Tabaković i Murić, te je Sud BiH odlučio da im se isplati naknada.

Kopirati
Drag cursor here to close