Saveznici

Partnerima se ne sviđa migrantska politika Angele Merkel

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 20:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa Kršćansko-socijalne unije Horst Seehofer (CSU) u petak je poručio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da neće udružiti snage s njezinim Kršćanskim demokratima (CDU), dosadašnjim koalicijskim saveznicima, ako ne promijeni svoju politiku otvorenih vrata prema migrantima i izbjeglicama, piše Hina.

U najnovijem napadu na migrantsku politiku kancelarke bavarski premijer Seehofer rekao je kako odbijanje Merkel da promijeni svoju politiku samo pomaže krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Zaprijetio je da će preskočiti godišnji kongres Kršćanskih demokrata u prosincu, što bi predstavilo velik udarac tradicionalnoj ujedinjenosti konzervativnog bloka devet mjeseci prije izbora koji se održavaju u rujnu iduće godine.

"Ljudima ne pomaže ako se stalno ponavlja 'Učinili smo sve kako treba, vi to samo ne razumijete'", rekao je Seehofer, izravno opovrgavajući obranu njezine izbjegličke politike koju je Merkel iznijela u četvrtak u parlamentu.

"To će samo ojačati AfD", istaknuo je Seehofer za časopis Der Spiegel uoči dvodnevnog sastanka vodstva CSU-a u subotu. Situacija u koaliciji CDU/CSU je napeta nakon što je CDU prošle nedjelje doživio povijesni poraz, osvojivši tek treće mjesto, iza AfD-a, u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern.

Iako su Merkeličin CDU i Seehoferov CSU sestrinske stranke ujedinjene u jedinstveni konzervativni blok u parlamentu, CSU je odlučno zatražio da Merkel uvede gornje granice broja migranata nakon što ih je prošle godine ušlo preko milijun, što je ona odbacila.

"Oko toga ne smije biti kompromisa", smatra Seehofer, dodavši kako neće prisustvovati na kongresu CDU-a ako se to ne učini.

Iako se CDU i CSU tradicionalno dogovaraju o zajedničkom kandidatu za kancelara, Seehofer još uvijek nije podržao Merkel, a prošlotjedni poraz na regionalnim izborima potaknuo je spekulacije da ona neće odraditi četvrti mandat jer je njezina popularnost prošle godine znatno pala zbog načina upravljanja migrantskom krizom.

Popularnost AfD narasla je na strahu od vala migranata, preuzevši birače svih stranaka, te trenutno ima predstavnike u 9 od 16 njemačkih pokrajina i čini se da će iduće godine ući i u Bundestag.

Anketa koju je proveo TNS Institut za Der Spiegel pokazuje da se 82 posto stanovnika protivi izbjegličkoj politici Angele Merkel, dok samo 15 posto smatra da ona s njom treba nastaviti.

"Sada nam trebaju jasna, pouzdana pravila za migrante", rekao je Seehofer.

"To je moje najdublje uvjerenje (da trebamo ograničenja), te je isto tako potpuno jasno što javnost želi", zaključuje bavarski premijer.

 

Kopirati
Drag cursor here to close