Redovne aktivnosti

Parlamentarni vojni povjerenik BiH posjetio jedinicu OSBiH u Čapljini

Zapovjednik brigade brigadir Zdravko Rezo sa suradnicima prezentirao je težišne aktivnosti jedinice, stanje u jedinici, te mjere koje se provode u cilju zaštite zdravlja profesionalnih vojnih lica u okolnostima pandemije virusa korona (COVID-19).
Vijesti / Flash | 01. 12. 2020. u 14:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović, u okviru redovnih aktivnosti, boravio je u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini.

Zapovjednik brigade brigadir Zdravko Rezo sa suradnicima prezentirao je težišne aktivnosti jedinice, stanje u jedinici, te mjere koje se provode u cilju zaštite zdravlja profesionalnih vojnih lica u okolnostima pandemije virusa korona (COVID-19).

Prezentirane su i aktivnosti u okviru priprema jedinice za sudjelovanje u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan. S tim u vezi iznesen je podatak da je na lokaciji vojarne "Božan Šimović" u Čapljini u karanteni, prije slanja u misiju mira, upućeno 45 profesionalnih vojnih lica, od čega 37 pripadnika 4. pješadijske brigade i osam pripadnika vojne policije.

Među profesionalnim vojnim licima, koji su odabrani za sudjelovanje u operaciji podrške miru u Afganistanu, kod njih osam testiranjem je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19, te su u izolaciji, dok se još šest pripadnika nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim, rečeno je na sastanku sa zapovjednikom brigade. Sve ovo, naglašeno je, jesu teškoće i posebni izazovi u procesu priprema za sudjelovanje u operaciji podrške miru.

Naglašeno je da se brigada suočava i s drugim teškoćama u radu, među kojima se posebno mogu izdvojiti, neadekvatna popuna personalom, posebno u kategoriji vojnika, nedostatak energenata za grijanje prostora u kojima boravi zapovjedništvo brigade i jedinica za slanje u operaciji podrške miru, što se pokušava nadomjestiti električnim grijalicama, nedostatak jedinstvene terenske uniforme te preopterećenost profesionalnih vojnih lica na poslovima osiguranja lokacije.

Po okončanoj posjeti, parlamentarni vojni povjerenik BiH konstatirao je da je angažman brigade u pravcu zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda profesionalnih vojnih lica, s posebnim akcentom na uvjete njihovog života i rada na lokacijama u okolnostima pandemije virusa COVID-19, na izuzetnom nivou.

Aktivnosti svih pripadnika 4. pješadijske brigade na izvršavanju dodijeljenih zadataka, unatoč svim poteškoćama, te suradnja s civilnim strukturama, za svaku je pohvalu, naglasio je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Zajedno sa Šiljegovićem u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini boravio je i generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva obrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić, priopćeno je iz PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close