Deklaracija o Stocu

Parlament treba poslati jasnu poruku o Stocu

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 12:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije, zastupnik Dennis Gratz je zatražio da se zastupnici izjasne o prijedlogu Deklaracije o statusu izbora u Stocu, koju je Gratz uputio u prosincu.

''Važno je da Parlament pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku, Deklaracijom tražimo omogućavanje ponovne registracije listi svih političkih subjekata, kao i kandidata za načelnika Stoca. Ne smije nam se dogoditi brisanje sa liste kandidata Inicijative za Stolac, bez da ova koalicija ima pravo ponuditi nove kandidate'', kazao je Gratz.

''SIP ne smije preuzimati ulogu pravosuđa, već mora u skladu sa svojom funkcijom osigurati pošten izborni proces. Ako je već donesena odluka da se sa listi uklone kandidati, bez da su pred nadležnim sudom oglašeni krivim za djela za koja se terete, onda SIP mora bar pružiti šansu da se drugi kandidati istaknu na tim pozicijama. U suprotnom, imat ćemo bojkot, političku krizu i jednoetnično vijeće'', dodaje Gratz.

Zastupnik Naše stranke dodaje da je neophodno akreditirati dodatne promatrače na izborima, ako se ima u vidu iskustvo iz listopada, zbog kojeg je smijenjen dio rukovodstva Općinskog izbornog povjerenstva (OIP), te činjenicu da vlada nepovjerenje prema OIP-u.

''Također, moramo zaštiti pravo glasa osoba koja privremeno borave u inozemstvu tako da mogu glasovati putem pošte. Usvajanjem Deklaracije, Parlament bi pokazao podršku da se problem izbora u Stocu riješi u skladu sa Izbornim zakonom BiH, uz uvažavanje principa lokalne samouprave, najviših međunarodnih standarda ljudskih prava, građanskih sloboda i zabrane diskriminacije'', zaključio je Gratz.

Kopirati
Drag cursor here to close