Zlatko Knežević

Parlament može odlučivati o stranim sucima

Na konstataciju da neki dužnosnici, uglavnom bošnjački tvrde da se iz Ustavnog suda BiH domaćim sucima ne mogu zamijeniti stranci bez promjene Ustava, dok politički predstavnici Srba i Hrvata ističu da se to može učiniti.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević u intervjuu za Srnu ističe da Parlamentarna skupština BiH može odlučivati o načinu izbora stranih sudaca u ovom sudu.

Na konstataciju da neki dužnosnici, uglavnom bošnjački tvrde da se iz Ustavnog suda BiH domaćim sucima ne mogu zamijeniti stranci bez promjene Ustava, dok politički predstavnici Srba i Hrvata ističu da se to može učiniti donošenjem zakona u parlamentu BiH, Knežević kaže da ustavna norma govori da "parlament može drugačije odlučiti o mandatu stranih sudaca".

"Istovremeno, Ustav BiH ne dopušta donošenje zakona o Ustavnom sudu bez izmjena Ustava. Stoga, parlament može donijeti zakon o stranim sucima, ali ne može donijeti zakon o Ustavnom sudu bez izmjena Ustava. Riječ je o dva zakona", pojasnio je Knežević.

Osvrćući se na prijedlog zakona koji su podnijeli SNSD, HDZ BiH i Srpski klub u Zastupničkom domu parlamenta BiH, prema kome bi se trojica stranih sudaca zamijenila domaćim koje bi biralo Predsjedništvo BiH, a potvrđivao Dom naroda parlamenta BiH, kao i tvrdnje nekih stranaka iz Republike Srpske koje smatraju da bi i tu trojicu sudaca trebalo birati kao i sadašnjih šestoricu domaćih - u parlamentima entiteta, Knežević navodi da promjena u tom pogledu "zahtjeva i promjenu Ustava".

"Način izbora je stvar parlamenta, ali također upućujem na tekst Ustava kada govori o izboru 'domaćih sudaca' gdje izričito kaže da, recimo, Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudaca. Promjena ove brojke zahtjeva i promjenu Ustava. Iz toga je jasno da se ne bi samo, eventualno, donio zakon već bi se morao promijeniti Ustav u ovom dijelu", pojasnio je Knežević.

Komentirajući ocjene da suci u Ustavnom sudu BiH iz Republike Srpske nakon zaključaka Narodne skupštine ne treba da učestvuju u odlučivanju, Knežević je rekao da odredbe Ustava jasno govore da je kvorum za odlučivanje u Ustavnom sudu većina od ukupnog broja sudaca, što je najmanje pet sudaca.

"To jasno govori da bi Ustavni sud mogao da odlučuje i bez jednog, dvoje ili više sudaca. Takve pozive uglavnom smatram iskazom nedovoljnog poznavanja Ustava onih koji ih iznose", rekao je Knežević.

Kopirati
Drag cursor here to close