Borba svim dozvoljenim sredstvima

Parkom prirode Una protiv nuklearnog otpada iz Hrvatske

Golić, koja je predsjedavajuća Radne skupine za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor, podsjetila je na sve dosad poduzete mjere.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2019. u 10:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić najavila je nastavak svih dozvoljenih aktivnosti kako bi se Hrvatska spriječila u namjeri da izgradi odlagalište nisko i srednjo radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Golić je Feni rekla kako očekuje da će Vlada RS-a krajem kolovoza donijeti odluku o proglašenju Parka prirode Une, podsjetivši da je ta rijeka u cijelom toku kroz Federaciju BiH zaštićena u kategoriji nacionalni park.

Neće se, kaže, odustati od zaštite 230.000 stanovnika iz devet općina u slivu rijeke Une, u blizini lokacije gdje Hrvatska namjerava da skladišti opasni otpad.

''Da bi se zaštitio biser prirode, rijeka Una, u dijelu koji protiče kroz RS, ali i da bi se ojačale pregovaračke pozicije, pokrenuta je procedura proglašenja Parka prirode Una'', pojasnila je ona.

Napomenula je i da je Hrvatska dužna uraditi studiju uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje odlagališta i dužna je da BiH, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti (Aarhuska konvencija).

Golić, koja je predsjedavajuća Radne skupine za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor, podsjetila je na sve dosad poduzete mjere, ali i upozorila da Hrvatska uporno ignorira stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH.

''Podsjećamo i da je Narodna skupština RS-a, na petoj posebnoj sjednici 18. lipnja donijela zaključke u kojima se, između ostalog, od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH traži da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između RS, i BiH s jedne strane i Republike Hrvatske, s druge strane, a posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici s RS i Bosnom i Hercegovinom'', rekla je Golić.

Imajući u vidu da je Hrvatska vlasnik polovice NE Krško u Sloveniji, do 2023. mora preuzeti polovicu otpada iz ove nuklearke, a Strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva prostor vojne kasarne (označena kao neperspektivna vojna imovina) u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora, u općini Dvor, određen je, između sedam potencijalnih lokacija, kao preferentna lokacija za izgradnju odlagališta.

Ta lokacija se nalazi na 800 metara udaljenosti od državne granice s BiH, i nešto više od 1.000 metara zračne linije od centra Novog Grada/Bosanskog Novog.

Radi se o izrazito trusnom području koje obiluje podzemnim vodama, u neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi devet općina koje broje oko 230 tisuća stanovnika te je opravdana zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju tih ljudi, koji se na tom području bave poljoprivredom i održivim turizmom.

Kopirati
Drag cursor here to close