P

Parking u Mostaru: Šest mjeseci probe

''Za šest mjeseci će se napraviti sve potrebne korekcije'', rekao je Kordić i dodao kako je Vijeće pokazalo ''da možemo donositi velike odluke za grad''.
Vijesti / Flash | 02. 06. 2021. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Donosimo fine vijesti za sve građane grada Mostara'', rekao je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić novinarima nakon što su vijećnici većinom glasova izglasali odluke o parkiranju u Mostaru.

Naime, donesena je odluka o korištenju parkirnih površina i visini naknade za korištenje parkinga, a sve će biti u probnoj fazi pola godine nakon čega će se pristupiti eventualnim korekcijama.

''Gradsko vijeće može reći da je riješilo jednu krucijalnu odluku za grad. Donijeli smo i zaključak kojim smo obvezali na praćenje šest mjeseci priprema za provođenje ove odluke. Vodili smo računa o socijalnoj situaciji građana. No, bilo je krajnje vrijeme da se donese ovakva odluka'', rekao je Marić i dodao kako je odluka o parkiranju u Mostaru pred vijećnicima bila i 2008. godine.

Marić je potvrdio kako će Vijeće donijeti i odluku kojom će se investitorima omogućiti gradnja javnih garaža u Mostaru te da će se uskoro krenuti s rješavanjem problema sjevernog ulaza u Mostar jer su sredstva za to rješenje osigurana.

Mario Kordić, mostarski gradonačelnik je rekao kako je ova odluka početak priče Mo-Parkinga.

''Sad ćemo pažljivo pristupiti implementaciji ove odluke,. Pomno ćemo ulicu po ulicu i analizirati i pripremiti za implementaciju ove odluke i pokušati ne izazvati nelagodu i nesigurnost kod građana i kaos u gradu'', rekao je Kordić.

Dodao je kako je cijena parkinga više puta raspravljana među vijećnicima te da smatra kako su cijene parkinga primjerene te usklađene sa sredinama koje su poput Mostara.

''Za šest mjeseci će se napraviti sve potrebne korekcije'', rekao je Kordić i dodao kako je Vijeće pokazalo ''da možemo donositi velike odluke za grad''.

Podsjetimo, Gradsko vijeće grada Mostara usvojilo je većinom glasova Odluku o korištenju javnih parkirališta i visini naknade je većinom glasova. Protiv je bilo deset vijećnika, a jedan vijećnik je bio suzdržan.

Nadležni odjel za komunalne i gospodarske poslove u Gradskom vijeću i u poduzeću Mostar parking pratit će provođenje ove odluke u idućih pola godine.
 
Prema odluci, cijena povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare, određuje se za pojedinu zonu naplate.

Tako je u I. zoni cijena mjesečne povlaštene karte 25 maraka, a cijena godišnja povlaštene karte 250 maraka, u II. zoni cijena mjesečne povlaštene karte je 15 maraka, cijena godišnja povlaštena karta je 150 maraka, dok je u III. zoni cijena mjesečne povlaštene karte 10 maraka, a cijena godišnje povlaštene karte 100 maraka.

Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare umirovljenike koji primaju mirovinu u iznosu koji nije viši od iznosa najniže mirovine, za sve zone naplate, određuje se u iznosu od 5 maraka, a godišnja povlaštena karta je 50 maraka.

Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare koji imaju prebivalište na području Grada Mostara izvan zona naplate parkiranja, a koja vrijedi za I., II.i III. zonu, je 50 maraka, dok je cijena godišnje povlaštene karta za tu kategoriju 500 maraka.

Nema tko izvijestiti o sigurnosti

Na pitanje što je sa sjednicom o stanju sigurnosti u gradu koja je odgođena jer MUP nije imenovao izvjestitelja, Kordić je rekao da mu je žao što se događaju stvari koje se događaju (paljevina kafića, bomba na obiteljsku kuću, op.a.).

''Nismo dobili konkretan odgovor tko će prezentirati vijećnicima izvještaj sigurnosti u Gradu Mostaru'', rekao je Kordić najavivši kako će se Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ-a poslati jedno pismo kako bi i tu stvar razjasnili.
 
''Hoće li ta sjednica riješiti probleme koje imamo? Ne vjerujem ali će nam dati smjernice'', rekao je Kordić.
Kopirati
Drag cursor here to close