Što sad?

Ministarstvo potvrdilo: Naplata parkinga u Neumu je nezakonita?!

''Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije nije zaprimilo bilo kakav zahtjev Općine Neum…'', navedeno je. To znači da je koncesija nezakonita i da su građani plaćali kome nisu trebali.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2021. u 09:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Neum nije zakonski mogla dozvoliti koncesiju firmi Bakus za naplaćivanje parkinga niti ta firma ima zakonski pravo naplaćivati parking, proizlazi iz odgovora nadležnog ministarstva odvjetnicima koji pokušavaju dokazati nezakonitost naplate parkinga.

''Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije nije zaprimilo bilo kakav zahtjev Općine Neum, a koji se odnosi na javna gradska parkirališta i donošenje odluke o pristupanju dodjele koncesije za predmetnu komunalnu djelatnost. Ministarstvo nije dalo Općini Neum suglasnost niti mišljenje u postupku donošenja odluke o dodjeli koncesije'', navodi se iz spomenutog ministarstva.

Naime, u odgovoru odvjetnicima ističe se kako je Zakonom o koncesijama HNŽ-a normirana uloga nadležnih ministarstava i koncesionara - Vlade HNŽ-a u postupku dodjele koncesije što znači da Općina nije mogla sama donijeti ovakvu odluku.

Samim time, firma nije smjela naplaćivati parking niti ima pravno uporište u kaznama koje se vozačima šalju na kućne adrese.

Sporna naplata parkinga u Neumu traje od 2008. godine, a već su godinu kasnije ombdusmeni upozorili Općinu da se radi o nezakonitim radnjama.

Odvjetnik Ešref Gracić navodi da privatna firma Bakus sukladno Zakonu o principima lokalne samouprave FBiH, Zakonu o organizaciji organa uprave FBiH, nije ovlašteni organ ni ovlašteno tijelo, i koja ima nezakonitu koncesiju, ima takvo odobrenje da izdaje prekršajne naloge koje izdaje povredama Zakona o prekršajima FBiH, i iste dostavlja sudu u Čapljini, a da prethodno nesmetano ulazi u zaštićene osobne podatke građana putem Agencije IDEA Banja Luka.

I Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a primio je pritužbe u vezi s postupanjem Općinskog suda u Čapljini zbog prijava građana o nezakonitom naplaćivanju parkinga u Neumu, a što je utvrđeno i revizijom.

Građani, koji su podigli krivične prijave, navode kako ih se pljačka već 12 godina, ali da je ''pljačka tek sada službenom otkrivena od Ureda za Reviziju institucija u F BiH'' u Izvještaju o financijskoj reviziji Općine Neum za 2019. godinu.

Građani su nam potvrdili kako su se obratili Općinskom sudu u Čapljini i Kantonalnom tužiteljstvu Mostar, kojima su, kako navode, dostavili dokaze.

Naime, suđenju, koje je pokrenuto na Odjelu za prekršaje, zakazano je suđenje 12. studenog, po prekršajnom nalogu koji je poslala firma Bakus, a koji je napisan na privatnom parkingu. Suđenju se nije odazvala firma Bakus, a sukladno Zakonu o prekršajima, kada se na suđenju ne pojavi tužitelj, sud odbacuje prekršajni nalog.

No, to nije učinjeno. Suđenju nije pristupila ni sutkinja koja je potpisala poziv za suđenje, nego je suđenju pristupila druga sutkinja, koja je obavijestila odvjetnika da se suđenje odlaže, ne rekavši kada će biti novo suđenje.

Federalni revizori utvrdili su niz nepravilnosti s upravljanjem gradskim parkiralištima na području Neuma, stoji u revizorskom izvješću Općine Neum.

Općinsko vijeće 28. studenog 2018. godine donijelo je Odluku o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta u gradu Neumu u gospodarske svrhe, kojom je društvu 'Bakus' d.o.o. Neum dalo koncesiju za korištenje javnih gradskih parkinga na osnovu samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije. Privatnoj firmi, umjesto javnoj Dodjelu koncesije, navode revizori, Općinsko vijeće izvršilo je iako nije ispunilo uvjete utvrđene Zakonom o koncesijama Hercegovačko-neretvanske županijama, jer nije prethodno pribavilo mišljenje resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close