nema pregovora

Paradžemati: Islamska zajednica ne želi pričati s Alispahićem

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 15:11 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na e-mail adresu web sitea Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 19. veljače 2016. godine stiglo priopćenje tzv. 'Koordinacije neovisnih džemata' koje je javnosti dostavljeno preko adrese Fatmira Alispahića.

Senzacionalističko tumačenje vjere

Islamska zajednica BiH uputila je odgovor u kojem se navodi da su od Alispahića očekivali da "digne svoj glas protiv nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve".

''Gospodine Alispahiću, u e-mailu koji ste poslali, a u kojem pozivate reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića da 27. veljače 2016. godine osigura neki od prostora IZ-e u Sarajevu u kojem bi predstavnici tzv. "Nezavisnih džemata" reisu-l-ulemi i javnosti predstavili uvjete pod kojima se može postići dogovor. No niste objasnili u kom svojstvu se Vi ovdje pojavljujete: kao njihov član, predstavnik, pravni zastupnik, glasnogovornik, ili samo "poštar" koji prenosi tuđe poruke'', navodi IZ u priopćenju, ističući kako se ni četvorica članova navodne "Koordinacije nezavisnih džemata" nisu legitimirali na pravi način.

Paradžemati će biti zatvoreni

''Mi Vam sugeriramo da u svojstvu u kojem se najkomotnije osjećate prenesete na Vama poznatu adresu ono što naše džematlije i šira javnost u našoj zemlji već odavno znaju. Gospodine Alispahiću, Islamska zajednica je svoju otvorenost pokazala pozivom svim skupinama koje su organizirane izvan institucionalnog okvira IZ-e, a koje nezakonito i nelegalno obavljaju poslove iz nadležnosti Islamske zajednice, da se uključe u institucije IZ-e i pristupe legalnim organima'', piše Islamska zajednica pojašnjavajući kako ovaj proces na terenu vode muftije i glavni imami, na pravnoj osnovi koja se temelji na Ustavu IZ-e u BiH, Zakonu o položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini te drugim pravnim aktima Države i Zajednice.

''Islamska zajednica je ovim pokazala svoju otvorenost i spremnost da svi oni koji nisu članovi IZ, nakon učlanjenja steknu prava i preuzmu obveze koje to članstvo podrazumijeva. Za sve koji istinski žele razgovore ovo je jedini ispravan put. Islamska zajednica neće ni s kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH. Pogotovo nećemo pregovarati s nekim tko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini'', piše Islamska zajednica.

IZ je još jednom napomenuo kako će tražiti da svi takozvani 'džemati' koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim, pa ni s članovima navodne "Koordinacije".

Zašto se povezuju paradžemati i četnici?

''Što znači Vaš zahtjev za susret i pregovore sa reisu-l-ulemom u isto vrijeme kada se na web-portalima pojavio snimak obraćanja jednog od bivših članova tih paradžemata, izvjesnog Amira Selimovića, koji, navodno, boravi na ratištu u Siriji, a u kojem on najavljuje svoj krvavi pohod na Baščaršiju, upućujući najmonstruoznije prijetnje reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i muslimanima?! Vi bi ste javnosti, također, trebali objasniti zašto u bilo kakvu vezu dovodite paradžemate s četnicima, kao da koljače nevinih ljudi treba dijeliti po vjerskoj, nacionalnoj i ideološkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti'', piše IZ dodajući i kako bi javnosti trebalo objasniti tko nastoji "zapodjenuti međubošnjački konflikt", kao i druga pitanja koja navode u pismu.

''Mi smo očekivali od Vas, prije svega, da jasno dignete svoj glas protiv nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara. Ti misionari nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve. To je najmanje što smo od Vas očekivali'', stoji u odgovoru web-sitea Islamske zajednice upućenom Fatimiru Alispahiću.

.

Kopirati
Drag cursor here to close