Za njih zatražio sigurne luke

Papa se uključio u spor oko brodova s migrantima

Oni traže "sigurno pristanište gdje se mogu iskrcati"
Vijesti / Flash | 06. 01. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u nedjelju zatražio od europskih čelnika da se prestanu svađati oko sudbine 49 ilegalnih migranata na dva broda na Sredozemlju i osiguraju im sigurno pristanište.

Papa Franjo je svojim komentarom u obraćanju desecima tisuća vjernika na Trgu Svetog Petra povodom Bogojavljenja, uskočio u diplomatski spor između Italije i Malte.

"Upućujem apel iz srca europskim čelnicima da pokažu konkretnu solidarnost s tim ljudima", rekao je Papa.

Oni traže "sigurno pristanište gdje se mogu iskrcati", rekao je.

Na brodu njemačke nevladine udruge Sea-Watch 3 nalaze se 32 migranta. Oni su na brod ukrcani s nesigurnih čamaca ispred libijske obale 22. prosinca, a među njime je i troje male djece i četiri tinejdžera. Na drugom brodu njemačke humanitarne organizacije, Sea-Eye, nalazi se 17 migranata pokupljenih 29. prosinca, piše Hina.

Prošlog je tjedna dvadesetak humanitarnih organizacija, uključujući Amnesty International i UN-ovu međunarodnu organizaciju za migracije, pozvalo Europsku uniju da ponudi pristanište za oba broda.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda, je rekao da će Italija preuzeti žene i djecu ako Malta dopusti tim brodovima da pristanu. No tome se protivi Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova koji vodi protuimigrantsku Legu i koji je ranije zatvorio talijanske luke za brodove koji dovoze ilegalne migrante.

Kopirati
Drag cursor here to close