Obljetnica

Papa Franjo: Posjedovanje nuklearnog oružja je nemoralno

Papa Franjo ponovio je da je upotreba atomske energije za ratovanje nemoralna, kao što je nemoralno i posjedovanje nuklearnog oružja.
Vijesti / Flash | 06. 08. 2020. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na mir i ponovio da je čak i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno, a kamoli njegova upotreba.

On je povodom obilježavanja 75 godina od napada atomskom bombom na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu poslao poruku organizatorima komemoracije, podsjećajući da se već molio na mjestu spomenika u tom gradu prošle godine i da se tada sastao sa onima koji su preživjeli bombardiranje.

''Nikada nije bilo jasnije da, radi mira, svi ljudi trebaju da spuste oružje, posebno nuklearno, koje je najsnažnije i najdestruktivnije i koje može da unazadi ili uništi cijele gradove i zemlje'', poručio je papa Franjo.

Papa Franjo ponovio je ono što je rekao 24. studenog u Hirošimi, a to je da je upotreba atomske energije za ratovanje nemoralna, kao što je nemoralno i posjedovanje nuklearnog oružja.

Vatikan je jedna od prvih zemalja koje su potpisale i ratificirale sporazum Ujedinjenih naroda o zabrani upotrebe nuklearnog oružja, a papa Franjo je još 2017. godine rekao da treba osuditi i posjedovanje takvog ubojitog oružja, javlja Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close