25. godišnjica genocida

Papa Franjo i Trump pozvani u Srebrenicu, Putin i Vučić prekriženi

Na spisku za obilježavanje 25. godišnjice genocida više od 100 dužnosnika.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2020. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poziv za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici BiH će uputiti, između ostalog, i papi Franji, poglavaru Katoličke crkve, ali i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, objavio je Dnevni avaz.

Neki prihvatili

Upućivanje poziva visokim europskim i svjetskim dužnosicima sada vodi Predsjedništvo BiH. Prema informacijama Avaza, na popisu se nalazi skoro 100 dužnosnika i neki pozivi su već upućeni putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Informaciju o upućivanju poziva visokim dužnosnicima za Dnevni avaz potvrdio je i Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Nedavno je povrđeno da je poziv već upućen glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, što je on novinarima u New Yorku i potvrdio kazavši da će 11. srpnja doći u Srebrenicu.

Fajzić je rekao da je ovog puta, u odnosu na ranije godine, odlučeno da pozive šalje bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ime Organizacijskog odbora, a formirano je i Vijeće za obilježavanje 25. godišnjice.

''Popis je napravljen u suradnji s članovima Organizacijskog odbora. Na tom popisu je i papa Franjo. Poziv će biti upućen i njemu, kao i predsjedniku SAD-a Trumpu, ali i Turske Recepu Tayyipu Erdoganu . Tu su još desetine dužnosnika'', kaže Fejzić.

Prijatelji BiH

Prema njegovim riječima, odlučeno je da pozive ovog puta šalje država s obzirom na to da je riječ o 25. godišnjici i velikom događaju.

''Odlučili smo da se pozivi pošalju svima onima koji su prijatelji naše države i koji poštuju presude i ne negiraju genocid. Mislim da su neki pozivi otišli preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Želimo da se ovaj događaj obilježi na najbolji mogući način'', kaže Fejzić za Avaz te dodaje da su pozivi i ranijih godina upućivani američkim dužnosnicima, ali samo putem Organizacijskog odbora.

Vučić prekrižen

Jedine države kojima pozivi neće biti upućeni, tvrdi Avaz, su Rusija i Srbija, odnosno njihovi čelnici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. U Organizacijskog odboru smatraju da će biti mjesta za stotine dužnosika, ali da nema mjesta za negatore genocida.

Memorijalni centar službeno je u rujnu 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kopirati
Drag cursor here to close