Transparentnost

Pandemija osnažila potrebu za digitalnom komunikacijom bh. uprave

Barrie je, tom prilikom, poručio kako je transparentnost okosnica javne uprave koja je orijentirana prema građanima i ohrabruje vlasti da održavaju svoju odgovornost prema građanima.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2020. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online konferencija “Proaktivna transparentnost u javnoj upravi u BiH” održana je u ponedjeljak u organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Agencije za statistiku BiH, Direkcije za europske integracije i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Konferencija je organizirana povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, a u okviru Programa jačanja javnih institucija koji u ime vlada Ujedinjenog Kraljevstva i SR Njemačke provodi GIZ, javlja Agencija MITA Group.

Skup su otvorili Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave u BiH, Edita Kalajdžić, tajnica Vlade FBiH te Tom Barrie, drugi tajnik i vođa Fonda za dobro upravljanje Britanskog veleposlanstva u Sarajevu.

Barrie je, tom prilikom, poručio kako je transparentnost okosnica javne uprave koja je orijentirana prema građanima i ohrabruje vlasti da održavaju svoju odgovornost prema građanima.

''Ali, ne radi se samo o ljudima i zagovaračkim grupama koje postavljaju pitanja svojim vođama i institucijama. Proaktivna transparentnost je zlatni standard prema kojem organi vlasti trebaju da streme. To znači da se transparentnost ne provodi samo kroz zakone i pisane norme već i da zapravo treba biti uobičajeno stanje za javne institucije, koje sve informacije i podatke od javnog interesa javnosti stavljaju na raspolaganje javnosti u startu'', rekao je Barrie.

Dodao je da se nada da će vlasti na svim razinama u BiH pronaći načine da unaprijede i povećaju svoju proaktivnu objavu informacija i da će ih Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u tome i dalje podržavati.

O značaju proaktivne transparentnosti u našoj zemlji, kao i o praksama institucija u proaktivnoj objavi informacija i provedi Zakona o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) govorili su i panelisti - Aleksandar Obradović iz Glavnog tajnika Vijeća ministara BiH, Uglješa Vuković iz Transparency International BiH, Mirna Miljanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Vedrana Faladžić iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave te Ognjen Blagojević uime Vlade FBiH.

''Vijeće ministara BiH je još u prosinca 2018. godine usvojilo politiku i standarde proaktivne transparentnosti, te na taj način obavezao institucije na razini BiH da standarde ispune, tj. da proaktivno objave informacije na svojim službenim internetskim stranicama. Vijeće ministara BiH je i na ovaj način potaknulo institucije na transparentnost kako bi se one dodatno otvorile prema građanima. Informacije koje institucije posjeduju su javno dobro i one treba da budu objavljene'', poručio je Aleksandar Obradović iz Službe za informiranje Glavnog tajništva Vijeća ministara BiH.

O značaju Međunarodnog dana slobode pristupa informacija govorio je i Uglješa Vuković iz Transparency International BiH.

''Međunarodni dan posvećen slobodnom pristupu informacijama prilika je da se podsjetimo da su informacije u posjedu javnih organa javno dobro. Ako svi imamo pristup ovim informacijama pod jednakim uvjetima, to je i najjeftiniji i najsigurniji način da se zaštitimo od korupcije'', kazao je.

Sudionici konferencije su razgovarali o potrebi unapređenja proaktivne objave informacija o radu institucija putem službenih web stranica, posebno pritom naglašavajući uvjete pandemije koji su osnažili potrebu za digitalnom komunikacijom.

Ukratko su predstavljeni i nalazi istraživanja o ispunjavanju standard proaktivne transparentnosti koje je proveo Ured koordinatora za reformu javne uprave.

Nalazi pokazuju određeni napredak u transparentnosti institucija, ali i da je potrebno kontinuirano objavljivati svih 38 standarda.

Zaključeno je da se , iako već postoje dobre prakse u proaktivnom informiranju građana, dosljednom provedbom svih 38 standarda proaktivne transparentnosti, koji uključuju financijske, strateške, operativne, organizacijske informacije kao i informacije o javnim nabavama, javnim konzultacijama i slobodi pristupa informacijama, može značajno unaprijedite transparentnost rada javne uprave.

Ovim događajem simbolično je obilježeno i 20 godina od usvajanja Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, odnosno 19 godina od usvajanja ovih zakona na razini entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close