"Zapaljiva smjesa"

Pandemija, loša ekonomija i korupcija mogle bi dovesti BiH do neviđene krize

Voditelj ureda ove organizacije za BiH Srđan Blagovčanin kazao je kako kombinacija ovih čimbenika predstavlja "zapaljivu smjesu" koja može dovesti do eskalacije krize u toj zemlji kakve još nije bilo.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa uz ionako loše stanje ekonomije te sve izraženiju korupciju mogle bi dovesti Bosnu i Hercegovinu u opasnu situaciju s nesagledivim posljedicama, upozorila je u četvrtak organizacija Transparency International (TI BiH).

Voditelj ureda ove organizacije za BiH Srđan Blagovčanin kazao je kako kombinacija ovih čimbenika predstavlja "zapaljivu smjesu" koja može dovesti do eskalacije krize u toj zemlji kakve još nije bilo.

“Zemlja već dugo ide u pogrešnom pravcu, ali pandemija COVID 19 i ekonomska kriza koja se javlja kao posljedica pandemije, u kombinaciji sa sve većim pogoršanjem razine korupcije mogu stvoriti vrlo zapaljivu smjesu koja BiH može uvesti u fazu visokog rizika od potpune paralize funkcioniranja institucija”, kazao je Blagovčanin u Sarajevu tijekom predstavljanja najnovijih pokazatelja o globalnom indeksu percepcije korupcije koji se odnosi na stanje u 2020. godini.

Prema tim pokazateljima kojima TI mjeri izraženost problema korupcije u više od 180 zemalja svijeta, BiH je među najgorim državama u regiji zapadnog Balkana i na 111 je mjestu na svijetu s ocjenom 35 na ljestvici od 0 do 100, pri čemu je najviša brojka oznaka za najnižu razinu korupcije.

Pozicija BiH na toj se ljestvici od 2012. godine konstantno pogoršava i sada je najgora u proteklom desetljeću.

Analitičari TI smatraju kako je u slučaju BiH pandemija samo "u potpunosti ogolila najmračnije lice korupcije čiju cijenu građani plaćaju vlastitim životima".

Ocijenili su kako su institucije u BiH zapravo paralizirane korupcijom, a prioritet su stavile na "beskrupuloznu pljačku javnih sredstava" što se vijdjelo kroz skandale povezane s nabavkom medicinske opreme.

Najpoznatiji takav slučaj na kojega se aludira je poblematična kupnja stotinu respiratora za bolnice u Federaciji BiH, za što je iz proračuna izdvojeno više od pet milijuna eura, a nabavljeni kineski strojevi pokazali su se neuporabljivima.

Istraga o tome je trajala mjesecima a suđenje najodgovornijima, predsjedniku entitetske vlade Fadilu Novaliću i ministrici financija Jelki Miličević, počinje tek ovog tjedna.

Zbog činjenice da taj, kao ni bilo koji drugi, slučaj sumnjivih nabavki do sada nije imao sudski epilog TI je ocijenio kako je to dodatno urušilo povjerenje građana u pravosuđe kao i u samu državu.

"U takvom kontekstu sustavno kršenje ljudskih prava, egzistencijalna neizvjesnost građana, kao i sama životna ugroženost zbog neadekvatne reakcije vlasti na zaštiti zdravlja stanovništva mogu voditi ka eskalaciji gnjeva među građanima", upozorio je Blagovčanin, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close