Veleposlanik Austrije

Pammer: Više nema sukoba u BiH, ali ima ih na granicama Europe

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 12:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer, čija je zemlja početkom godine preuzela predsjedavanje OSCE-om od Savezne Republike Njemačke, kazao je danas da će Austrija tijekom predsjedavanja OSCE-om posebnu pozornost posvetiti BiH i regiji.

To će, dodao je, uraditi kroz dva od tri svoja prioriteta, i to izgradnju povjerenja, što je uvijek bio jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Austrije, globalno, u Europi i u BiH, te kroz borbu protiv radikalizma i ekstremizma.

''Već smo tijekom prošle godine, koja je bila Godina kulture Austrija - BiH, dosta pozornosti posvetili međukulturnom dijalogu. Krajem travnja u Sarajevu ćemo organizirati radionicu o radikalizmu i mjerama protiv njega'', najavio je Pammer, uz napomenu da će tom prilikom savezni ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz možda ponovo posjetiti BiH.

U vezi s izgradnjom povjerenja najavio je više projekata, između ostalih, povezivanje različitih ljudi i institucija u BiH, prevladavanje prošlosti te rad s mladima, dok je za treći prioritet kojim će se Austrija baviti, rješavanje sukoba, kazao da, nasreću, toga više nema u BiH i regiji, ali da ima na granicama Europe i cijelom kontinentu.

Ipak, zaključio je Pammer na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, jedan od najvećih izazova našeg vremena jeste nedostatak povjerenja na nacionalnom, regionalnom, europskom i globalnom nivou.

Šef Misije OSCE-a u BiH Johnatan Moore naglasio je da nema sumnje da Austrija u ovoj organizaciji, ali i na cijelom Balkanu, igra ključnu ulogu.

Veleposlaniku Pammeru je poručio da njemu i njegovom timu svi iz Misije OSCE-a u BiH stoje na raspolaganju, dodavši da će i OSCE-u mnogo označiti podrška za njihove vlastite projekte i ciljeve, kao što su pomirenje u društvu u BiH te borba protiv ekstremizma.

''Ovo su više od 20 godina prioriteti naše misije'', naglasio je Moore te izrazio nadu da će uz podršku veleposlanika Austrije "otići još dalje u potrazi za pravdom, demokracijom i prosperitetom".

Kopirati
Drag cursor here to close