Glas Amerike

Palmer: Važno je da BiH preda ANP

Palmer je rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), te da vjeruje kako Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku
Vijesti / Flash | 15. 08. 2019. u 11:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju Matthew Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao da SAD podržava nedavni dogovor političkih lidera i da je budućnost BiH vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD-om. 

Palmer je rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), te da vjeruje kako Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku poput one da će u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu. 

Upitan da komentira nedavni dogovor bh. političara o formiranju vlasti, kao i činjenicu da se 10 dana nakon toga ništa nije promijenilo, Palmer je odgovorio kako smatra da je pozitivan razvoj događaja to što su se lideri tri velike stranke okupili i utvrdili kompromis kao put naprijed kad je riječ o Europskoj uniji (EU), NATO-u i formiranju vlasti. 

Dogovor o putu naprijed

''Razumijemo da postoje diskusije o tome kako će taj dogovor postati operativan. Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti. Podržavamo njihovo pravo na to. Nadamo se da će se Predsjedništvo okupiti i dogovoriti o putu prema naprijed koji svima odgovara '', kazao je Palmer.

Po njegovim riječima, ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema naprijed. To je, dodao je on,  nešto od temeljnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. 

''Postoji dogovorena politika na državnoj razini koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU '', smatra Palmer.

Odgovarajući na pitanje da li je dovoljna reducirana verzija ANP-a o kojoj se govori, kazao je da je to do BiH, te da je država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. 

''Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU'',  kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike. 

Dodikova retorika


Upitan u vezi sa Dodikovom izjavom da će, ako u roku od 30 dana ne bude postignut dogovor o vlasti, u pitanje dovesti nadležnosti, koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entitetskog na državniu razinu poput pravosuđa, oružanih snaga ili poreza, Palmer je odgovorio kako ne misli „da će takve prijetnje zaista pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru“. 

''Tako da se nadam da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli '', naveo je on.

Na pitanje da li misli da je potreban Dayton 2 ili neka vrsta poboljšanja Daytonskog sporazuma, kazao je da ono što je jasno jeste da su BiH potrebne reforme. Potrebne su joj ekonomske reforme i političke reforme. I to je nešto što narod BiH ima svako pravo da očekuje od svojih lidera. 

''To nije lako, to je teško učiniti. Da je lako, mislim da bi lideri već pronašli put prema dogovoru. Ali Sjedinjene Države se i dalje nude kao partner BiH. Podržali bismo proces reformi koji bi prihvatile političke stranke i lideri u BiH. I voljeli bismo vidjeti reforme koje su potrebne da BiH krene ka europskoj i euroatlantskoj budućnosti '', kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike. 

Kopirati
Drag cursor here to close