Summit G20

Pakao u Hamburgu

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 20:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pozvali su u četvrtak Grupu čelnika 20 ekonomskih sila koji se sastaju u Hamburgu da poduzmu "odlučnu akciju na produbljavanju integracije globalne trgovine''.

Roberto Azevedo, Jim Yong Kim i Christine Lagarde navode u zajedničkom priopćenju da je previše starih prepreka zadržano i nove su stvorene u posljednjim godinama.

Navode kako "takva politika izaziva lančanu reakciju, jer druge zemlje usvajaju slične mjere koje imaju za posljedicu smanjenje ukupnog rasta, smanjenje prihoda i štete po radnike".

Dodaju kako je jedan dio jačanja trgovine "uklanjanje trgovinskih barijera i smanjenje subvencija i ostalih mjera koje škode trgovini".

Trgovina će vjerojatno biti najspornija tema na summitu G20 u jeku briga politikom "Amerika prije svega" predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

S druge strane, njemačka policija koristila je vodene topove i biber sprej kako bi rastjerala prosvjednike u Hamburgu nakon što je napadnuta bocama i kamenicama nekih prosvjednika koji su prosvjedovali protiv summita.

Policija navodi da je u više navrata tražila od najupornijih antikapitalističkih demonstranata da skinu svoje maske u četvrtak navečer, ali da nije bilo nikakve reakcije s druge strane. Oni su potom odlučili da se odvoje od grupe od nekoliko tisuća ostalih prosvjednika.

Prosvjednici s crnim kapuljačama preko glave napali su policijsko vozilo bocama i ciglama, razbijajući njegovo prozorsko staklo.

Nasilje je izbilo u blizini mjesta gdje su počele demonstracije na trgu koji se tijekom tjedna koristi kao riblja tržnica u Hamburgu.

Više od 100.000 demonstranata očekuje se u Hamburgu tijekom summita, koji će se održati u petak i subotu.

Demonstranti su nazvali svoje prosvjede "dobrodošli u pakao", dok su vlasti upozorile na moguće nasilje, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close