kontrola nije dobra

Pahor se boji zatvaranja unutarnjih granica u Schengenu

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 16:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u utorak zabrinutost mjerama ponovne kontrole na nekim granicama unutar schengenskog područja, dok je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec objasnio strože granične kontrole na granici s Hrvatskom provjerom vojnog statusa izbjeglica i migranata.

"Postupci nisu usmjereni protiv osoba koje ispunjavaju sve uvjete i žele međunarodnu zaštitu nego se vrši provjera onih za koje se sumnja da su sudjelovali u sukobima u Siriji", kazao je slovenski šef diplomacije novinarima na margini godišnjeg savjetovanja slovenskih diplomata na Brdu kod Kranja.

Slične postupke po njegovim riječima vode i druge države Europske unije, a ne samo Slovenija, a pri provjeri identiteta i mogućeg djelovanja migranata kao vojnih osoba u sirijskom konfliktu postoji komunikacija s drugim obavještajnim službama, kazao je Erjavec, ali je dodao da do sada kod migranata i izbjeglica koji u Sloveniju ulaze iz Hrvatske još nije zabilježen nijedan takav slučaj.

Na najave da pojedine europske zemlje iz Schengenskog područja namjeravaju ponovo uspostaviti graničnu kontrolu zbog izbjeglica, te nepotvrđene vijesti da Italija ima plan uvesti kontrolu dokumenata svih koji prelaze u Italiju iz Slovenije jer se povećava broj migranata koji u Italiji traže azil reagirao je slovenski predsjednik Borut Pahor, zauzevši se za sveeuropsko rješenje kako se ne bi ugrozila budućnost Schengenskog prostora bez granične kontrole putnika i roba.

"Uvođenje kontrole na granicama ne znači ništa dobro za Schengen, ali to nije definitivni kraj Schengena", kazao je Pahor, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski je predsjednik rekao kako misli da je ponovno uvođenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora samo privremena mjera zbog velikog izbjegličkog vala, ali da većina europskih lidera kao i on sam smatra kako je potrebno što prije uspostaviti zajedničku europsku azilantsku i imigracijsku politiku, kako se Schengen kao jedno od najvećih postignuća u razvoju europskih integracija ne bi ugrozio.

"Slobodno prelaženje granica ljudi shvaćaju kao veliku slobodu i tekovinu. Ako bi sada, zato što ne postoji zajednička europska politika, pojedine nacionalne vlade u Europskoj uniji samovoljno donosile svoje posebne mjere i ograničavale tu slobodu, onda bi došlo do opasnosti da se promijeni opći europski mentalitet, a nadu i vjeru koja je bila karakteristična prilikom velikog proširenja EU-a zamijenili bi strahovi i malodušnost", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Kopirati
Drag cursor here to close