Pijetetne naravi

Pahor: Dolazak Putina u Sloveniju ne znači promjenu slovenske orijentacije

Vijesti / Flash | 16. 05. 2016. u 07:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će krajem srpnja boraviti u Sloveniji ne znači da Slovenija koja je članica EU-a i NATO saveza mijenja svoju dosadašnju orijentaciju, kazao je u nedjelju u Ljubljani u govoru pripadnicima vojske i veteranskih organizacija povodom njihova praznika slovenski predsjednik Borut Pahor.

"Ne treba biti nikakve sumnje: taj posjet u ničemu ne mijenja našu vanjskopolitičku ili sigurnosnu orijentaciju", kazao je Pahor.

Putin bi na Pahorov poziv trebao posjetiti Sloveniju 30. srpnja, tri tjedna nakon summita NATO saveza, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snježnoj lavini kao austrijski zarobljenici prije sto godina na planini Vršič.

Iako će Putinov posjet biti neslužben i "pijetetne naravi", svi se isto tako slažemo da će biti koristan u smislu dijaloga, kazao je Pahor.

On je u govoru vojnicima upozorio na potrebu brže modernizacije slovenske vojske kako bi mogla ispuniti preuzete obveze u NATO-u i biti zaštićena u situaciji rastućih sigurnosnih izazova u Europi i okruženju, pri čemu je ocijenio da dolazi do promjena u političkoj i sigurnosnoj konfiguraciji u Europi i svijetu, makar, kako je dodao, Slovenija nije izravno ugrožena nikakvom prijetnjom.

(FENA) R.G.

Kopirati
Drag cursor here to close