Monitoring CCI-a

Ovo je jedina institucija vlasti u BiH koja nema izrađenu web stranicu

Vijesti / Flash | 06. 09. 2017. u 14:24 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada i Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojile su u prvoj polovici ove godine zanemariv broj zakona i nijednu strategiju, navedeno je u analizi rada institucija vlasti u SBŽ-a, koju su predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) predstavili u srijedu u Travniku.

Predstavljajući rezultate rada Skupštine SBŽ-a u prvih šest mjeseci ove godine, konsultantica CCI-a Lejla Deronja Suljić kazala je da je ova institucija, umjesto da odmara jedan mjesec u godini, odmarala svaki drugi, što predstavlja dodatno smanjenje intenziteta rada u odnosu na prethodnu godinu.

''Skupština SBŽ-a je, u prvoj polovini 2017., održala tri kompletne redovne sjednice i završetak sjednice započete u studenom prošle godine. Sa 34 razmotrene mjere u prvih šest mjeseci, Skupština je ostvarila jedan od najlošijih rezultata u ovom mandatu'', kazala je Deronja Suljić.

Kako je kazala, u ovom razdoblju nije usvojena nijedna strategija, a loše rezultate Skupština bilježi i u realizaciji zakona.

''Sa tri u potpunosti usvojena zakona, te jednim prihvaćenim u nacrtu, ostvaren je jedan od najlošijih rezultata Skupštine SBŽ-a u posljednjih sedam godina'', dodala je ona.

Transparentnost Skupštine SBŽ-a i dalje je niska jer je, kako su istaknuli iz CCI-a, to i dalje jedina institucija vlasti u BiH koja nema izrađenu web stranicu.

Predstavljajući analizu rada Vlade SBŽ-a, iz CCI-a su istaknuli da odluke, suglasnosti i rješenja predstavljaju dvije trećine razmotrenih mjera na sjednicama Vlade, dok izvješća, informacije, planovi i programi, predstavljaju daljnjih 22 posto, od ukupnog broja razmotrenih mjera.

''S druge strane, postotak najznačajnijih mjera, kojima se dugoročno uređuju određene oblasti i utječe na kvalitetu života građana, gotovo je zanemariv. U prvih šest mjeseci ove godine nije razmatrana nijedna strategija, a svega dva utvrđena zakona najlošiji su rezultat koji je ova vlada ostvarila u nekom polugodištu u posljednjih sedam godina'', kazala je Deronja Suljić.

Kako je istaknuto, zbog niske realizacije programa rada, a posebno zakonodavnog dijela, izostala je realizacija veoma značajnih planiranih mjera, na čiju se realizaciju čeka više godinama, kao što su zakoni o zdravstvenoj zaštiti, o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, o državnoj službi, o besplatnoj pravnoj pomoći, o priznavanju inozemnih obrazovnih isprava, o inspekcijama, kao i zakoni o izmjenama i dopunama zakona o osnovnoj i srednjoj školi, te o visokom obrazovanju.

''Lakoća s kojom političari troše vrijeme, izuzetno loši rezultati i činjenica da godine prolaze bez značajnijih pomaka, ukazuje, zapravo, na fokusiranost političara na vlastite a ne na interese građana, o kojima bi trebali brinuti '',ocijenila je koordinatorica za medije CCI-a Ana Lučić.

Iz CCI-a su upozorili na činjenicu da SBŽ ima oko 37.000 nezaposlenih, najnižu prosječnu plaću u zemlji, te odlazak mladih iz zemlje, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi ozbiljnog rada vlasti.

Preporuke CCI-a odnose se, među ostalim, na potrebu značajnog povećanja efikasnosti obje institucije županijske vlasti, te potrebu organiziranja tematskih sjednica i javne rasprave o mjerama za dugoročno rješavanje najznačajnijih problema građana.

- Ističemo potrebu povećanja socijalne osjetljivosti, unutar institucija, te usklađivanje primanja i privilegija političara s općom situacijom u društvu... I konačno, ističemo potrebu da se o obrazovnom sistemu otvoreno razgovara i da se pokušavaju pronaći rješenja koja će biti u skladu s civilizacijskim normama suvremenog demokratskog društva, koje segregaciju prezire, odbacuje i sankcionira - navedeno je u izvješću CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close