Bez stranih sudaca

Ovako su SNSD i HDZ zamislili izbor domaćih sudaca Ustavnog suda BiH

Njime se predlaže da svi suci Ustavnog suda BiH budu državljani Bosne i Hercegovine uz naglasak da se radi o istaknutim pravnicima visokog moralnog ugleda.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2020. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlogom zakona koji će uputiti državni parlamentarci iz reda srpskog i hrvatskog naroda uređuje se način izbora domaćih sudaca Ustavnog suda BiH te prestanak mandata trojice sudaca stranih državljana koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Prijedlog ovog zakona, a koji se nalazi u posjedu portala Klix.ba, danas će biti upućen na usklađivanje.

Njime se predlaže da svi suci Ustavnog suda BiH budu državljani Bosne i Hercegovine uz naglasak da se radi o istaknutim pravnicima visokog moralnog ugleda.

Prema ovom prijedlogu, izbor domaćih sudaca bi se vršio tako da Predsjedništvo BiH imenuje trojicu domaćih sudaca u Ustavni sud i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

Imenovane suce od strane Predsjedništva BiH potvrđivao bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju se kaže:

"S obzirom na potrebu da BiH osigura vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora trojice sudaca Ustavnog suda, stranih državljana, ograničen, potrebno je, u skladu s ustavnom mogućnošću, kroz donošenje odgovarajućeg zakona osigurati da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sucima državljanima BiH koje bi birao organ BiH. Кao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud bi trebao predstavljati instituciju u kojoj je državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja."

Zastupnici SNSD-a i HDZ-a u Prijedlogu zakona ističu da "u cilju dodatnog jačanja samostalnosti i neovisnosti Ustavnog suda kao i savjesnog, nepristranog i profesionalnog rada sudaca, jedan od tih razloga ima za cilj da se i u instituciji Ustavnog suda u kojima se nalaze strani državljani zamijene domaćim, kako bi jačale domaće institucije, što je i obaveza BiH u procesu europskih integracija".

Predlagači ovog zakona smatraju da će BiH morati temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje ključnih prioriteta poput unapređenja institucionalnog okvira, uključujući i na ustavnoj razini.

To je, smatraju, potrebno da bi se reformirao Ustavni sud, uključujući i rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osiguralo provođenje njegovih odluka. U tekstu Prijedloga zakona se navodi i izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH Reinharda Priebea od prosinca 2019. godine u kojem se, između ostalog, kaže da "Ustavni sud BiH, u skladu s nadležnostima koje su mu povjerene Ustavom, ima potencijal da vrši središnju ulogu u osiguranju visokih standarda prava građana u zemlji, svaki put kada se od njega traži da donese odluku o tim standardima. U krajnjoj liniji je dužnost svih javnih organa i svih sudova da poštuju i osiguraju poštivanje tih standarda u skladu s tumačenjem Ustavnog suda. Svi zakoni se moraju tumačiti i primjenjivati na način da se ostvaruju prava građana predviđena Ustavom."

Predlagači iz SNSD-a i HDZ-a ističu da je neuobičajeno u usporednom pregledu ustavnosti da Ustavni sud jedne zemlje ima suce strane državljane i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

"Iz svih gore navedenih razloga kao i mišljenja Europske komisije o članstvu BiH u Europskoj uniji iz 2019., te Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH od prosinca 2019., a u skladu s Ustavom BiH, podnosimo ovaj prijedlog Zakona", navodi se.

Na kraju se kaže da za provođenje ovog Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva, jer i sada se u budžetu Ustavnog suda BiH osiguravaju sredstva za plać i druge naknade međunarodnih sudaca, prenosi Klix.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH broji devet članova - sudaca. Pored tri stranca tu si i dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina.

Kopirati
Drag cursor here to close