Kao u vrijeme Hitlera

Otvoren koncentracijski logor za homoseksualce

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 11:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čečenija je otvorila prvi koncentracijski logor za homoseksualce, jedini ovakve vrste na svijetu, koji je ujedno prvi koncentracijski logor nakon zloglasnih u režiji Adolfa Hitlera.

Navodno, u ovim logorima privedeni homoseksualci su podvrgnuti elektrošokovima, te suočeni sa svakodnevnim torturama, prenio je jučer britanski "Daily Mail".

Vijest o logorima pojavila se sedam dana nakon što su mediji prenijeli da su čečenske vlasti privele oko 100 homoseksualaca, od kojih su tri već ubijena.

Prema pisanju "Novoya Gazeta", među uhićenima se nalazi veliki broj poznatih televizijskih ličnosti, ali i uticajnih figura iz religijskog svijeta, a vlasti su uspostavile nekoliko logora širom Čečenije, gdje homoseksualce vode na saslušanja. Neki od njih bivaju ubijeni, dok drugi moraju obećati da će napustiti republiku. Jedan od logora je, navodno, oformljen u sklopu bivšeg vojnog stožera u mjestu Argun.

"Čuli smo da pritvaraju homoseksualce, neki su zatvoreni u logorima. Radimo na evakuaciji onih koji još nisu privedeni, dok su neki uspjeli napustiti Čečeniju", kaže Svetlana Zaharova, iz ruske LGBT mreže.

Ipak, čečenske vlasti imaju i drugu stranu priče. Naime, Alvi Karimov, glasnogovornik predsjednika Ramzana Kadirova, o svemu ovome kaže da nije moguće uhitti ljude koji i ne postoje u Čečeniji.

"Čak i da postoje ovakvi ljudi, vlasti se ne brinu o njima, jer ih njihove obitelji protjeraju ili odvedu na mjesto odakle nema povratka", rekao je zagonetno Karimov.

Čečensko društvo je izuzetno konzervativno i činjenica je da se bližnji odriču homoseksualca ako se i pojavi u njihovoj široj obitelji. Lokalno stanovništvo je duboko uvjereno da je homoseksualac teška sramota, kako za obitelj, tako i za mjesto. Prema pisanju "New York Timesa", homoseksualci iz ove regije su masovno počeli brisati  svoje profile na društvenim mrežama, iz straha da ih vlasti špijuniraju.

Jedan od onih koji je uspio pobjeći iz Čečenije izjavio je za "Novoya Gazeta" da zatvorenike u logoru svakodnevno prebijaju te da ih tjeraju da otkriju tko su još homoseksualci iz njihovog okruženja. Drugi koji je uspio pobjeći kaže da je mjesecima plaćao mito čečenskim policajcima kako bi ga "zaobišli" u privođenju. Na kraju nije izdržao i pobjegao je iz zemlje.

"Da, i mi imamo informaciju o logorima. Jedino što možemo jeste da apeliramo na ruske vlasti da istraže ove informacije. Inače, homoseksualci su u veoma teškom položaju u Čečeniji i svakodnevno bivaju progonjeni. Mnogi od njih žive u tajnim skrovištima ili napuštaju zemlju", kaže Aleksandr Artemjev iz "Amnesty Internationala" za Rusiju.

Čečenija je formalno dio Rusije, ali funkcionira kao kvazinezavisna država u kojoj se za sve pita Ramzan Kadirov. Stavovi prema LGBT zajednici u Rusiji su podijeljeni. Postoje određeni zakoni protiv homoseksualnosti među maloljetnicima, a zabranjeno je i održavanje gay parade u narednih 100 godina. Zakon je potpisao predsjednik Vladimir Putin lično. Međutim, Moskva i ostali istaknuti ruski gradovi imaju veliku i rasprostranjenu gay scenu, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close