Obrana

Otrovna voćka na suđenju Mili Puljiću

''Ni detaljnom analizom svih provedenih dokaza nisam uspio utvrditi čime je to Optužba pokušala dokazati da je moj branjenik počinio zločin protiv čovječnosti'', kazao je Martinović.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2018. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Mile Puljića, optuženog za ratni zločin počinjen u Mostaru, zatražila je od Suda Bosne i Hercegovine oslobađajuću presudu za njihovog branjenika jer sve vrijeme suđenja imaju dilemu tko je optužen.

Branitelj Davor Martinović je rekao da ne zna je li optužen Puljić, Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ili netko treći, prenosi BIRN.

''Ni detaljnom analizom svih provedenih dokaza nisam uspio utvrditi čime je to Optužba pokušala dokazati da je moj branjenik počinio zločin protiv čovječnosti'', kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, Tužiteljstvo BiH tvrdi da je postojao široki i sustavan napad na području Mostara i uzima rješenje ovog suda o utvrđenim činjenicama, a ''nakon detaljne analize rješenja utvrdio sam da se to nigdje ne navodi''.

''Imam dojam da Tužiteljstvo BiH samo pobrojava materijalne dokaze, ali da ih ne dovodi ni u kakvu vezu s djelom'', rekao je Martinović.

Budući da se u optužnici navode napadi na Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH), Martinović je kazao da je 9. svibnja 1993. godine HVO samo uzvraćao na napade, a da 30. lipnja 1992. nigdje nije utvrđeno da je Druga bojna brigada HVO-a, koja je bila pod zapovijedi Puljića, sudjelovala u tom napadu.

BIRN navodi kako Tužiteljstvo BiH tereti Puljića da je, u svojstvu zapovjednika Druge bojne brigade HVO-a, počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara. Prema optužnici, Puljić je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su uhićivani i zatvarani u zatvore i logore, te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit.

Obrana je napomenula da iskaz vještaka Zemira Sinanovića smatra ''plodom otrovne voćke'' jer, kako su naveli, nije ispunio glavne kriterije kako bi mogao biti vještak, a to su nepristranost i stručnost.

''Netko tko je bio aktivni sudionik ratovanja između HVO-a i ABiH, ne može biti nepristran. A kad govorimo o stručnosti, njemu se vojni instinkt, izgleda, probudio tek kasnije, jer je iz Jugoslavenske narodne armije (JNA) izašao kao obični vojnik'', pojasnio je Martinović.

Na kraju izlaganja zamolio je Sudsko vijeće da sudi na temelju provedenih dokaza i da donese jedinu moguću presudu, a to je, kako je rekao, oslobađajuća. Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 16. svibnja, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close