Upozorenja iz 1995.

Otkriveno zašto su mudžahedini povučeni iz BiH

Vijesti / Flash | 22. 08. 2016. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada zaprijetila je bošnjačkoj strani da neće sudjelovati u poslijeratnoj obnovi BiH ako mudžahedini ne budu povučeni, stoji u nedavno deklasificiranim dokumentima američkog State Departmenta.

Naime, kako je istaknuto u dokumentu iz 1. studenog 1995. godine, predstavnik britanskog veleposlanstva u Washingtonu prenio je poruku svoje vlade da američko izaslanstvo na daytonskim pregovorima podrži Britance u upozorenju Bošnjacima da mudžahedini moraju biti povučeni u vojarne, jer u suprotnom "Britanija neće gledati blagonaklono na sudjelovanje u poslijeratnoj obnovi BiH".

Upozorenje Izetbegoviću

Istaknuto je da su, nakon što su britanske snage ubile bosanskog vojnika, britanski vojnici i britanski humanitarni radnici pod stalnim nadzorom mudžahedina. Zbog toga je, ističe se, donesena mjera restrikcije kretanja britanskih državljana u BiH. Britanija je slučaj iznijela Ejupu Graniću, a britansko izaslanstvo  u Daytonu dobilo je instrukciju da o tome upozna Izetbegovića, navedeno je u dokumentu.

"Praćenje i zastrašivanje britanskih državljana u BiH je neprihvatljivo. Mudžahedini moraju odmah biti povučeni u vojarne. Ako mudžahedini ne budu povučeni, Britanija će razmotriti povlačenje svojih humanitarnih radnika, što će biti loše po BiH. Ako mudžahedini ne budu povučeni, Britanija neće gledati blagonaklono na zahtjeve da doprinosi obnovi BiH", istaknuto je. U narednom dokumentu, na kojem nema datuma, istaknute su teze koje američka strana treba prenijeti Izetbegoviću, među kojima su i one o mudžahedinima, prenose Nezavisne novine.

I jedan mudžahedin je previše

"Kontinuirana nazočnost takozvanih mudžahedina u vašoj zemlji nas brine. Bilo bi nam jako teško kongresu i američkoj javnosti opravdati razmještanje američkih trupa u BiH u takvim okolnostima. Znamo da se preuveličava broj tih jedinica, ali moramo biti sasvim jasni - i jedan mudžahedin je previše", istaknuto je.

U dokumentu je Izetbegoviću napomenuto da će Richard Holbrooke i njegov tim biti stalno na raspolaganju Izetbegoviću i njegovom izaslanstvu, kada su u pitanju te teme. Navedeno je da je normalno da se SAD i Izetbegovićev tim ne slažu u svemu, ali da razlike treba pokušati riješiti zajedno i u povjerenju.

"Vi imate prijatelje u medijima, i to je u redu, ali bismo željeli da vi i vaše izaslanstvo pregovore ne vodite putem medija. Jer ako počnete svoje argumente objašnjavati kroz medije, čitav mirovni proces bi se brzo mogao raspasti", navedeno je u dokumentu upozorenje Izetbegoviću.

Ostali dokumenti o BiH u javnosti 2017.

Na siteu State Departmenta je u četvrtak i petak objavljena nova serija dokumenata o BiH i regiji tijekom i neposredno poslije rata. Osim toga, iz biblioteke Billa Clintona Nezavisne su obaviještene da je stigla dozvola za deklasifikaciju čitavog niza dokumenata iz 1995. godine, a koji će biti digitalizirani i postavljeni na site biblioteke tijekom naredne godine.

"Dokumenti su u proceduri čekanja na digitalizaciju. S obzirom na to da na digitalizaciju čeka i druga obujna dokumentacija, procjenjujemo da će dokumenti o BiH biti postavljeni na site tijekom 2017., a o datumu ćemo vas obavijestiti kada budu na siteu", rekla je Virginia Butler, zadužena za arhiviranje u Clintonovoj biblioteci.

Kopirati
Drag cursor here to close