"Da se ne zaboravi"

Otkriven spomenik poginulim žiteljima Jasenice

Spomenik je podignut na inicijativu udruge "Da se ne zaboravi", a autor spomenika je Ivan Bošnjak.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2018. u 20:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mario Obrdalj / Spomenik u Jasenici

Spomenik poginulim žiteljima Jasenice kod Mostara otkriven je u četvrtak u tom mjestu južno od Mostara. Na spomenik su upisana imena 99 Jaseničana koji su život izgubili u Prvom svjetskom, Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Spomenik je podignut na inicijativu udruge "Da se ne zaboravi", a autor spomenika je Ivan Bošnjak.

''Na današnji dan završavamo naporan rad koji je trajao proteklih deset godina. Spomenik je podignut svim žrtvama ratova dvadesetog stoljeća. U središtu ovog spomenika je križ – simbol vječnosti, ali i simbol patnje'', kazao je predsjednik udruge "Da se ne zaboravi" Lazar Rajič.

Dodao je kako popis imena uklesanih na spomenik nije konačan, jer su izgubljeni mnogi podaci o stradavanju Jaseničana u poraću Drugog svjetskog rata.

''Svaka žrtva mora biti dostojno pokopana i ime zabilježeno, bez obzira bila na strani pobjednika ili poraženog. Ali, kako pojasniti da i danas mnoga naša braća i sestre leže po znanim i neznanim grobištima i jamama bez da se dostojno pokopaju i da se obilježi njihovo stradavanje'', poručio je Rajič.

Spomenik u Jasenici u obliku je betonskog bloka s četiri uklesana križa sa svake strane.

''Spomenik je minimalizam s ekspresijom, odnosno potezom - ranom križa, ožiljka koji ostaje za sva vremena. Taj se ožiljak ne smije se zaboraviti i tim ljudima mora se odati počast'', kazao je autor spomenika Ivan Bošnjak.

Otkrivanju spomenika nazočilo je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno federalnom ministricom financija Jelkom Milićević, koja je u svom govoru podsjetila da su u proljeće 1992. godine srpski i crnogorski rezervisti zapalili 500 kuća u Jasenici, a dvije tisuće žitelja je prognano ili zatočeno.

U to vrijeme mještani Rodoča i Jasenice formirali su 9. bojnu HVO-a Mostar koja je uspjela obraniti južne dijelove Mostara i dolinu Neretve, dodala je.

''Ovo je prigoda da se prisjetimo i svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su podnijeli žrtvu u posljednjem ratu. 312.000 Hrvata ili 43 posto od ukupnog broja je prognano iz svojih domova, poginulo je 5719 vojnika i 2069 civila, dok je kroz logore prošlo 14.444 Hrvata'', istaknula je Milićević.

Prije otkrivanja spomenika služena je sveta misa za sve poginule branitelje, koju je predvodio vojni ordinarij za BiH mons. Tomo Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close