Selmir Mašetović

Otac razgovarao sa uhićenim studentom u Turskoj

Kada je u pitanju odnos institucija BiH, Husein kaže da se protekla tri dana ažurnije počele baviti slučajem hapšenja njegovog sina Selmira, što je prouzrokovalo pozitivne efekte.
Vijesti / Flash | 05. 06. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Mašetović potvrdio je za Vijesti.ba da je razgovarao sa svojim sinom Salmirom, studentom koji je uhićen u Turskoj zbog sumnje da je povezan sa FETO-om.

Telefonski kontakt između Huseina i Selmira ostvaren je nakon što je generalni konzul BiH u Turskoj posjetio ovog bh. studenta iz Gradačca koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ušaku.

"Selmir je dobro i zdravo. Kaže da nema primjedbe na uvjete u pritvorskoj jedinici. I ranije je tražio dozvole za pozive, ali mu je to tek danas omogućeno. Postoje ispitivanja o tome da li je bilo zloupotreba na njegovo ime, ali nema govora o njegovoj umiješanosti. Druge detalje ne znam", rekao nam je Husein, javlja Slobodna Bosna.

On je istaknuo da će Selmirov odvjetnik tijekom dana ili sutra posjetiti ovog studenta, nakon čega će biti poznato više detalja o ovom slučaju.

Kada je u pitanju odnos institucija BiH, Husein kaže da se protekla tri dana ažurnije počele baviti slučajem hapšenja njegovog sina Selmira, što je prouzrokovalo pozitivne efekte.

"No, na početku je slučaj bio zataškan. Građani i mediji pokušali su ih animirati da je riječ o ozbiljnom slučaju, da je nevino dijete pritvoreno. Mogle su institucije biti ažurnije kako bi se ovaj slučaj što prije riješio", naglasio je Husein.
Podsjetimo, turske snage sigurnosti uhapsile su 22. svibnja studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena, piše Slobodna.

Mašetović se zajedno sa još nekolicinom drugih osoba tereti da je povezan s pokretom Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u srpnju 2016. godine. On je uhićen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Mašetović je rođen 19. rujna 1994. godine u Donjoj Međeđi, a prebivalište mu je u Gradačcu.

 

Grubeša i Mektić o uhićenju studenta iz BiH u Turskoj

Ministar pravde BiH Josip Grubeša u utorak je izjavio novinarima da službenim putem to ministarstvo do danas nije dobilo nikakav dokument i akt o uhićenju studenta iz BiH u Turskoj.

''Ništa mi praktički ne znamo osim onoga što možemo pročitati iz medija. Ono što sam osobno napravio jeste da sam kontaktirao telefonski i kolege u Turskoj, ali i našega konzula u Istanbulu koji me je danas izvjestio da ide u posjetu studentu. Izvjestio me da je odobreno studentu da izabere sebi odvjetnika po službenoj dužnosti koji govori naše jezike i odobreno je da mu mogu roditelji doći u posjetu'', naveo je Grubeša, piše Fena.

Dodao je da je to sve što za sada zna, što je dobio telefonski, a očekuje službeni dopis preko Ministarstva vanjskih poslova.

Pojasnio je da je Ministarstvo pravde BiH samo organ veze.

''Mi, na žalost, ne možemo tražiti nikakve pojedinačne dokumente. Ono što naše pravosudne institucije budu tražile ovdje, jasno je da ćemo mi promptno djelovati i postupiti prema našim nadležnostima'', kazao je Grubeša.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je novinarima da ne bi mogao ništa komentirati zato što Ministarstvo ni na koji način nije obaviješteno, piše Fena.

''Nije turska strana ništa od nas tražila po tom pitanju. Pretpostavljam da je Turska postupala u skladu s nekim činjenicama, argumentima. Mi se niti možemo, niti imamo informacija, na bilo koji način miješati u tu unutarnju stvar Turske, s tim da postoji mogućnost preko Ministarstva vanjskih poslova, preko naše diplomatsko-konzularne mreže, da ga posjeti naš diplomatsko-konzularni radnik, da razgovara s njim o eventualnoj pomoći koju mu BiH može pružiti u smislu pravne zaštite'', kazao je Mektić.

Ponovio je da ministarstvo na čijem je on čelu nije obaviješteno i da ne zna što mu se stavlja na teret, osim ono što je vidio u medijima, tako da ne može to komentirati. 

Kopirati
Drag cursor here to close