HNŽ

Osumnjičeni za pljačku zlatare u Međugorju na slobodi: Slučaj Dedaj ponovno aktualiziran?

Posušak M.Č. pušten da se brani sa slobode, kazali u Tužiteljstvu HNŽ.
Vijesti / Flash | 17. 06. 2021. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaboravljeni slučaj pljačke zlatare u Međugorju od prije devet godina, kada su trojica razbojnika pucali u Mikela Mikija Dedaja koji je uslijed posljedica ranjavanja podlegao u mostarskoj bolnici ponovo je aktualiziran kada su pripadnici Granične policije BiH u subotu uhitili M.Č. (40) iz Posušja za kojim je Federalna uprava policije (FUP) raspisala potragu i to zbog razbojništva.

Međutim, kako je Avazu potvrđeno iz Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, M.Č. je pušten da se brani sa slobode.

''On je saslušan u svojstvu osumnjičenog na sve okolnosti u prisustvu svoga odvjetnika i dovodi se u vezu s počinjenjem tog kaznenog djela, ali nije bilo razloga za podnošenje prijedloga za određivanje pritvora'', rečeno je u Tužiteljstvu HNŽ.

Kako navode, iz FUP-a su dva dana nakon uhićenja obznanili da je on s još dvije osumnjičene osobe sudjelovale u razbojništvu kada je iz međugorske zlatare ukraden nakit u vrijednosti od 42.910 KM.

''U počinjenju navedenog kaznenog djela, došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane osumnjičenih osoba, što je dovelo do smrti osobe inicijala M.D. (1961.) rođenog na Kosovu, nastanjen u Međugorju'', naveli su iz FUP-a.

Nesretni Dedaj se kobne večeri, 14. lipnja 2012.godine suprotstavio trojici razbojnika, koji su bili obučeni u dresove hrvatske nogometne reprezentacije, a na glavama su imali maske „nindža kornjače“. Na meti pljačkaša je bila zlatarska radnja „Tony Gold-Oro“ njegovih rođaka, Tonija i Kristijana Dedaja.

Nakon što je čuo vrisku i galamu iz njihove radnje, budući da je jedan od razbojnika u Kristijana uperio automatsku pušku, prethodno ga oborivši na pod, dok je drugi bio uperio cijev pištolja u njegovu trudnu suprugu, nesretni Dedaj je dotrčao do zlatare i povikao na pljačkaše, međutim, jedan od njih je pucao prema njemu i nanio mu teške ozljede od kojih je podlegao.

Svojevremeno su iz MUP-a HNŽ kazali da je ovaj slučaj preuzeo FUP, a za sada nije poznato je li se Posušak na saslušanju branio šutnjom ili je, pak, „otkucao“ svoje kompanjone, piše Avaz.

Budući da je uhićen na Graničnom prijelazu Gorica prilikom ulaska u BiH, pretpostavlja se da se skrivao u Hrvatskoj, čije, također, državljanstvo posjeduje.

Kopirati
Drag cursor here to close