SMS

Osumnjičen 36-godišnjak za lažne SMS-ove Dinka Cvitana upućene Zdravku Mamiću

USKOK je sudcu istrage osječkoga Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika kojega se sumnjiči za kazneno djela sprječavanja dokazivanja.
Vijesti / Flash | 22. 09. 2018. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sumnje da je autor lažnih SMS-ova, kojima je bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić pokušao dokazati pritisak bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na osječki Županijski sud, koji je sudio Mamiću i još trojici okrivljenika, USKOK je pokrenuo istragu protiv 36-godišnjaka, priopćio je USKOK u subotu.

USKOK navodi kako se 36-godišnjaka tereti da je u razdoblju od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke, prenosi Hina.

Tako ga se sumnjiči da je izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga sudca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan vršio pritisak na sudca da prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, a bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom.

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji je je pak javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenoga, okrivljenik je, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na sudce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sudcu istrage osječkoga Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika kojega se sumnjiči za kazneno djela sprječavanja dokazivanja.

Na Županijskome sudu doznaje se kako je 36-godišnjaku određen istražni zatvor od mjesec dana, zbog opasnosti od ponavljanja djela koja je činio tijekom duljega vremenskog razdoblja, te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke s kojima je bio u komunikaciji i koji imaju saznanja o ovome kaznenom djelu.

(Hina) xivuc yipet

Kopirati
Drag cursor here to close